ЕС трябва да се подготви да нарасне до повече от 30 членки: Фон дер Лайен

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че
Коментари Харесай

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Европейският съюз трябва да се подготви да нарасне до повече от 30 членки, обявявайки голяма поредица от прегледи на политиката за гарантира, че 27-членният блок все още може да функционира правилно, тъй като кани нови членове през следващите години.

Натискът върху блока расте, тъй като все повече държави гледат към членство в ЕС, тъй като влиянието на Русия на Западните Балкани, особено в Сърбия и Босна и Херцеговина, поражда безпокойство.

„Историята сега ни призовава да работим за завършване на нашия съюз“, каза фон дер Лайен пред депутати от ЕС в Страсбург в сряда. „В свят, в който размерът и теглото имат значение, то (разширяването) очевидно е в стратегически интерес на Европа.“

В същото време тя добави: „Трябва да разгледаме по-отблизо всяка политика и да видим как ще бъдат засегнати.“

В случай на разширяване главният изпълнителен директор на ЕС каза, че прегледите на комисията ще проучат как ще трябва да се адаптира всеки сектор на политиката в области като икономиката, енергетиката, селското стопанство или миграцията.

„Ще трябва да помислим как ще работят нашите институции – как ще изглеждат [Европейският] парламент и комисията. Трябва да обсъдим бъдещето на нашия бюджет – от гледна точка на това какво финансира, как го финансира и как се финансира“, добави тя.

Що се отнася до Украйна, която многократно е искала да се присъедини към блока, тя каза, че Киев е направил „големи крачки“ към членство, откакто получи статут на кандидат през 2022 г., но трябва да се направи повече.

Докато блокът обсъждаше дали да отправи официална покана на Киев да започне преговори за членство в ЕС на среща на върха през декември, фон дер Лайен каза на депутатите: „Знаем, че това не е лесен път.“

„Присъединяването се основава на заслуги... изисква упорит труд и лидерство. Но вече има голям напредък. Видяхме големия напредък, който Украйна вече направи.“

Дебатът за увеличаване на броя на членовете в блока ще бъде начело на външнополитическия дневен ред до края на годината.

Преди това президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че блокът трябва да е готов да увеличи броя си до 2030 г.

Но тази дата беше отхвърлена от тези, които искат да разширят блока, включително Полша, балтийските страни и Австрия, и тези, които са по-предпазливи, включително Холандия и Дания.

Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани ще трябва да изпълнят строги критерии, за да се присъединят към алианса, включително демократични резултати и икономически резултати, за да напреднат по пътя си към евентуално членство, сложен процес, който отнема години.

Всяко напредване трябва също така да получи единодушното одобрение на всички съществуващи членове.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР