Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че
Коментари Харесай

Германия е против пълна забрана на колите с ДВГ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз и Германия са в " градивни диалози " за прекъсването на продажбите на коли с мотори с вътрешно горене в Съюза до 2035 година, заяви ДПА.
След месеци договаряния окончателното решение на Европейски Съюз за възбраната се очакваше в околните седмици, само че беше отсрочено в петък след възражения от страна на главната мощ в автомобилната промишленост Германия.
Германският министър на превоза Фолкер Висинг сподели, че Берлин не може да се съгласи на такава цялостна възбрана на моторите с вътрешно горене на този стадий.
Той добави, че Европейската комисия би трябвало да внесе предложение по какъв начин след 2035 година биха могли да се употребяват мотори с вътрешно горене, които работят с климатично неутрални синтетични горива, известни като е-горива.
От своя страна Фон дер Лайен съобщи, че по принцип пътят е отворен за нови автомобилни технологии, " само че това би трябвало във всеки случай да е в равновесие с задачите на нашата климатична политика ".
" И ние би трябвало да реализираме точно баланс. Все още работим по него ", сподели тя пред медиите в двореца Мезеберг в Източна Германия през днешния ден.
Тя беше посетител на двудневно затворено за медиите съвещание на немското държавно управление в двореца, по време на което бяха разисквани съществени въпроси като енергийният преход на Германия и следствията от войната в Украйна.
Висинг е член на насочената към бизнеса Свободна демократическа партия, най-малкия от трите съдружни сътрудници в немската ръководеща коалиция, в която вземат участие още социалдемократите и партията " Зелени ".
Други членове на кабинета на канцлера Олаф Шолц като министърът на околната среда Щефи Лемке от " Зелените " желаят Германия да поддържа възбраната на моторите с вътрешно горене.
Синтетичните горива, за които приказва Висинг, се създават от композиция сред водород и въглероден диоксид, който може да бъде извлечен от атмосферата.
Тези горива се считат за климатично неутрални, в случай че силата, нужна за производството им, се създава от възобновими източници. Доколко обаче широкомащабното приложение на синтетични горива е благотворно или на практика осъществимо е предмет на разногласия. Според последователите им те са защитаваща климата опция на изкопаемите горива. Критиците им обаче споделят, че синтетичните горива би трябвало да бъдат употребявани единствено в неизбежни случаи във въздушния и морския превоз, до момента в който потреблението им в огромен брой транспортни средства би било похабяване на зелена сила.
Плановете за понижаване на въглеродните излъчвания от новите коли към 2035 година със 100 %, което значи на процедура възбрана на моторите с вътрешно горене, са част от по-голям пакет за битка с климатичните промени.
ЕС желае да понижи излъчванията на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 година спрямо нивото от 1990 година и да реализира климатична индиферентност през 2050 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР