Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят
Коментари Харесай

ЕС иска да използва технологичния потенциал на Индия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Индия Нарендра Моди оповестиха в взаимно изказване в понеделник, че Индия и Европейски Съюз са се договорили да основат нов Съвет по търговия и технологии (ТТК) - регулаторен орган, който ще работи за поощряване на съдействието сред страните.

" Радвам се, че през днешния ден с министър-председателя Моди се договорихме да създадем Съвет за търговия и технологии ЕС-Индия... тъй като Индия е софтуерна мощ, а в комерсиалния бранш би трябвало да разгърнем голям необработен капацитет ", съобщи фон дер Лайен в изказването си.

 

Очаква се съветът да се трансформира в " механизъм за стратегическа съгласуваност ", който ще разреши на двамата сътрудници " да се оправят с провокациите в областта на търговията, надеждните технологии и сигурността и по този метод да задълбочат съдействието сред Европейски Съюз и Индия в тези области ". От него се чака също по този начин да " обезпечи политическото управление и нужната конструкция за операционализиране на политическите решения, съгласуване на техническата работа... [и] гарантиране на осъществяването и последващите дейности " на планове, считани за значими за " устойчивия прогрес на индийската и европейската стопанска система ".

 

 

" Днес връзката ни е по-важна от всеки път. Имаме толкоз доста общи неща. И двете страни сме динамични демокрации, и двете поддържаме безусловно интернационалния ред, учреден на правила, и двамата имаме огромни стопански системи и сме изправени пред провокационен световен пейзаж. За Европейския съюз партньорството с Индия е едно от най-важните ни връзки през идващото десетилетие и укрепването на това партньорство е приоритет ", съобщи формалният представител на Европейски Съюз. Като съществени области на внимание тя уточни съдействието в региона на сигурността, изменението на климата и търговията.

Споразумението е първото по рода си за Индия, до момента в който Европейски Съюз към този момент е въвел сходен механизъм със Съединени американски щати. Анализаторите считат, че последното развиване е резултат от настойчивата работа на европейските чиновници за разширение на съдействието с Индия в светлината на рецесията в Украйна.

 

 

Според специалисти Брюксел може да употребява новоустановените връзки, с цел да насърчи Ню Делхи да понижи връзките си с Русия. След срещата с фон дер Лайен индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар съобщи, че двамата са " обменили отзиви по отношение на икономическите и политическите последствия от спора в Украйна ", само че не даде повече детайлности по въпроса.

Междувременно, съгласно фон дер Лайен, Европейски Съюз и Индия възнамеряват да стартират договаряния по съглашения за свободна търговия и вложения в близко бъдеще.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР