Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изключи възможността да се

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изключи възможността да се
Коментари Харесай

Юнкер подкрепи близък сътрудник, когото издигна за генерален секретар на ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изключи опцията да се раздели с близкия си помощник Мартин Зелмайер, който породи дискусия след светкавичното му назначение на поста общоприет секретар на Комисията, което е най-висшият административен пост в институцията, съобщи Франс прес.

Допреди това назначение 47-годишният Зелмайер беше шеф на кабинета на Юнкер.

Това предопределение на Зелмайер бе разкритикувано от Европейския парламент, чиито депутати зададоха 130 въпроса за събитията на номинирането му и спазването на вътрешните правила. Комисията се ангажира да отговори на въпросите този уикенд.

Юнкер, който е член на Европейската национална партия, предизвести през вчерашния ден управлението й, че ще подаде оставка, в случай че Зелмайер бъде свален от поста.

"Зелмайер няма да подаде оставка, тъй като единствено аз мога да му я желая ", съобщи през днешния ден Юнкер на конференция след срещата на върха на Европейски Съюз.

На въпрос за опасността му да подаде оставка Юнкер отговори, че този въпрос не е достоверен, защото той няма да желае от Зелмайер да напусне.

Германската канцлерка Ангела Меркел пък отхвърли обвиняването, че Зелмайер пази ползите на Германия в Европейска комисия.

"Високо оценявам работата на Зелмайер и в случай че някой си мисли, че тъй като той е немски жител, значи прави каквото устройва Германия, ние нямаме такова усещане. Той взема решенията си по доста европейски метод ", сподели Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че постоянно е ценял професионализма на Зелмайер. "Той не би трябвало да бъде поставян под въпрос, това е един доста способен човек, който добре познава Европа ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР