Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер призова руския президент

...
Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер призова руския президент
Коментари Харесай

Юнкер иска от Путин възстановяване на сътрудничеството по сигурността

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер прикани съветския президент Владимир Путин да помогне за възобновяване на съдействието по сигурността на континента след неговото преизбиране . Призивът беше насочен на фона на възходящото напрежение около отравянето във Англия с нервно-паралитично вещество на някогашен съветски разузнавач, съобщи AFP, представена от БГНЕС.
„ Винаги съм твърдял, че позитивните връзки сред Европейския съюз и Руската федерация са от изключително значение за сигурността на нашия континент “, гласи писмо от Юнкер, огласено от представител на Еврокомисията. " Нашата обща цел би трябвало да бъде възобновяване на взаимен паневропейски ред на сигурност ".
Юнкер прибавя: " Надявам се, че ще употребявате своя четвърти мандат, с цел да преследвате тази цел. Винаги ще бъда сътрудник в това начинание ".
Посланието на Юнкер идва ден откакто външните министри на Европейски Съюз в понеделник предложиха на Англия " цялостна взаимност " в разногласието с Русия. Британският министър председател Тереза Мей сподели, че държавното управление ѝ има вяра, че Русия е зад отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал на 4 март в британския град Солсбъри.
" Европейският съюз приема извънредно съществено оценката на държавното управление на Обединеното кралство, че е доста евентуално Руската федерация да носи отговорност ", се споделя в изказването на външните министри на Европейски Съюз.
Кремъл отхвърли обвиняването, настоявайки Лондон или да потвърди намесата на Русия, или да се извини .
Според източници в Европейски Съюз, някои страни, в това число Гърция, не са склонни да оказват напън върху Москва по отношение на случая.
Очаква се офанзивата с нервно-паралитично вещество да бъде разисквана на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, която стартира в четвъртък.
През последните няколко години Европейски Съюз е все по-загрижен от една все по-агресивна Русия, изключително откакто Москва анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР