Председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски от ИТН

...
Председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски от ИТН
Коментари Харесай

Рибарски: По-ниската цена за втечнен газ засега е само за два кораба и 200 млн. куб. метра

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски от Има Такъв Народ разяснява пред публицисти, че по-ниската цена за полутечен газ, контрактуван при визитата на премиера в Съединени американски щати, към този момент е единствено за два кораба и 200 млн. куб. метра.

„ Количеството ще стигне за май, юни и юли “, посочи Рибрски. Той изрази вяра, че щом е реализирана тази еднократна договореност, то това е постижимо и при дълготрайните доставки. Рибарски не е осведомен с кое комерсиално сдружение е подписан договорът, дали това е „ Булгаргаз “ или ще има нови медиатори.

„ Продължават да се търсят и други други възможности за доставки. Още се водят диалози с Азербайджан, преглеждат се и други благоприятни условия “, увери Рибарски. Той отхвърли кабинетът да замества зависимостта към съветския газ с такава към различен снабдител.

„ Засега не се преглежда опцията за нов контракт с „ Газпром “. Доставките са едностранно прекъснати, диалози постоянно могат да се водят с всеки, който е податлив, стига да се извършват договорите “, счита депутатът. На въпрос мисли ли се заплащанията да бъдат превалутирани в рубли, той препрати към Европейска комисия, която имала позиция по тематиката.

Ивайло Мирчев от Демократична България също акцентира, че има опция цената на контрактуваните количества полутечен газ да е по-ниска, в това число с превоза.

„ Дори да е равна с цената на съветския газ, това е радващо за нас “, посочи Мирчев. Относно неналичието на данни за резервирани потенциали, Мирчев означи, че това е проблем, който ще бъде решен.

„ Целта сега е да имаме доста източници на доставки, с цел да не може България да е подвластна и да имаме нулева взаимозависимост от Русия “, уточни депутатът от Демократична България. Относно обвиняванията на ГЕРБ за далавери в договорите, Мирчев прикани сътрудниците си да дадат доказателства в новосъздадената парламентарна комисия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР