Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна тази вечер

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна тази вечер
Коментари Харесай

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна у нас

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дойде довечера в София във връзка идното показване на оценката на Европейската комисия относно Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

Тя беше посрещната от Цветан Кюланов , и.д. началник на Представителството на Европейската комисия в България, и Лена Бориславова, шеф на политическия кабинет.

Премиерът Кирил Петков е хазаин на визитата на Урсула фон дер Лайен.

У нас ръководителят на Европейска комисия ще проведе срещи с министър-председателя и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в ръководещата коалиция. Предвидена е конференция . Програмата включва също посещение в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който е един от бенефициентите по Плана. По време на визитата си във висшето учебно заведение Урсула фон дер Лайен ще се запознае с планове на новаторски компании.

Планът за възобновяване и резистентност на България беше предаден на 15 октомври 2021 година, припомнят от Министерски съвет. В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия. В тази връзка правителството актуализира Плана.

Основните промени в региона на енергетиката включват ограничения за ускорение на построяването на нови евтини възобновими източници и съхранението на евтина сила за потребление в пиковите часове, както и за понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия. Актуализираният проект не съдържа планове за създаване на газови централи, тръбопроводи и задължения за затваряне на въглищни централи в идващите години.

В региона на върховенството на закона, п равителството ускори промените, свързани с антикорупцията, промените в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния бранш обновеният проект слага като явен приоритет железопътния превоз посредством нови планове за влаков състав, цифровизация в бранша и рехабилитация на жп линии.

Актуализираният проект за възобновяване и резистентност включва 57 вложения и 47 промени в 12 разнообразни сфери , които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година Мерки в региона на образованието и обществената сфера ще поддържат обновяването и построяването на учебни заведения, закупуването на модерна здравна инсталация, построяването на система за въздушна незабавна помощ, както и усилване на ограниченията за обществено подкрепяне.

Бизнес средата ще бъде подкрепена чрез усилване отчетността на основния прокурор, даване на цифрови административни услуги и възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки. Бизнесът ще бъде непосредствено подсилен с грантово финансиране, финансови принадлежности и поддръжка за индустриални паркове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР