Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора
Коментари Харесай

Председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова участва в НК “Децата в дигиталния свят: Заедно за безопасен интернет за децата в България“

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова взе участие в откриването на национална конференция " Децата в цифровия свят: Заедно за безвреден интернет за децата в България ".

Д-р Иванова акцентира, че обезпечаването на безвредна и сигурна онлайн среда за децата е един от водещите цели за ДАЗД и напомни, че Агенцията в партньорство с Черноморска академия за сигурност организира анкета с над 4000 ученика на територията на община Варна и София - град. Проучванията демонстрираха, че в морската ни столица над 50% от децата влизат в обществени мрежи най-малко пет пъти дневно. 25% са в интернет пет и повече часа дневно. 66% са получавали предложения за другарство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи онлайн с тях.

Резултатите от анкетите измежду учениците на територията на София-град също не се разграничават. Почти 40% от интервюираните имат познати, които употребяват подправена идентичност. 26% са получавали оферти за дарове от непознати хора в мрежата. 32% от интервюираните деца не са споделили с никого, че са били жертва на кибертормоз.

Д-р Иванова добави, че интернет дава доста благоприятни условия за познания и уместни за детската възраст занимания и развлечения, от които децата не е редно да бъдат лишавани, само че е извънредно значимо от напълно ранна детска възраст да бъдат научени на цифрова и медийна просветеност.

„ Осъзнавайки новите провокации и от ден на ден увеличаващото се време, през което децата са в интернет, положихме всички старания и Държавната организация за протекция на детето започва чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, тъй че децата да имат опцията по един доста елементарен за тях метод да потърсят съвет, поддръжка или да оповестят за дете в риск. Това беше доста значимо за ДАЗД, тъй като се стремим да сме подготвени да отговорим на потребностите на децата и да подсигуряваме достъпа им до достоверна информация и опция за диалог в действително време с квалифициран експерт, който да ги посъветва и поддържа в точния миг ", съобщи доктор Теодора Иванова.

Една от главните оперативни цели на Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026), направена под управлението на ДАЗД е точно гарантиране правото на протекция на децата от принуждение посредством осведомителните и информационните технологии. Част от дейностите включват насърчаване на дигитално-медийна просветеност на учениците в часовете и извънкласните действия. В осъществяването на дейностите е заложено и работа с родителите, околните на децата и експертите, които работят с тях, тъй че самите те да имат познанията и нужната информация за онлайн пространството и най-много кибертормоза, добави още тя.

Участие в панелната полемика „ Ситуацията сега и провокациите пред България " интензивно присъединяване взеха представители на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД, както и специалисти от Агенцията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР