Председателят на ДАНС Пламен Тончев се яви пред Комисията Nexo

...
Председателят на ДАНС Пламен Тончев се яви пред Комисията Nexo
Коментари Харесай

ДАНС не е политическа полиция: Комисията Nexo изслушва Пламен Тончев

Председателят на ДАНС Пламен Тончев се яви пред Комисията Nexo в Народното събрание, като разкри нищожна информация за началото на следствието против финансовата компания.

На чуването трябваше да се яви и основният прокурор Иван Гешев, само че той е отказал да го направи, като се оправдал с късия период на известяването му - вместо това прокуратурата ще прати писмени отговори на депутатите, които скоро завършват мандата си.

Ръководителят на ДАНС насочваше съвсем всички отговори на въпросите на народните представители точно към наблюдаващия прокурор по следствието, тъй като няма право да изнася следствена загадка.

От изказването на Тончев станаха ясни няколко нови обстоятелството:
ДАНС е почнала инспекцията на Nexo след сигнализирането на службата от " българска финансова институция " по Закона против изпирането на пари за това, че се правят " съмнителни финансови интервенции " с присъединяване на български жители и сдружение, обвързвано с Nexo.Това се е случило още през юли 2022 година, а прокуратурата е сезирана през септември 2022. Досъдебното произвеждане е почнало в " края на 2022 година ", само че шефът на ДАНС не можа да уточни съответна дата.Придобита е банкова информация, от която се схваща, че са " генерирани кредитни и дебитни обороти в изключително огромни размери и преводи сред банкови сметки на български сдружения и сдружения от групата на Nexo ". " Голяма част от получените средства по тези сметки след това са пренареждани към друга компания, обвързвана с физическо лице от ръководството на Nexo, след което са купени голям брой парцели - включително в интерес на трети лица - на забележителна стойност ", оповестява ръководителят на ДАНС.Част от тях са бизнес здания в София и в " туристически дестинации в България ".Проверява се и притежанието на парцели в чужбина на притежателите на компанията и свързани с тях лица.
На въпроса на Асен Василев дали е имало сигнали за хипотетична незаконна активност на Nexo от външни партньорски служби или не, Тончев отговори:

" След формиране на нашата инспекция сме осъществили продан на информация с непознати партньорски служби " - с други думи, следствието е почнало първо от ДАНС.

Впоследствие той уточни, че преди да бъде сезирана прокуратурата, е получена и информация от външни партньорски служби.

" Тези данни потвърдиха нашите подозрения, че има осъществени незаконосъобразни финансови интервенции със подозрение за пране на пари ", сподели той в отговор на Десислава Трифонова (ГЕРБ).

Тончев трябваше да подсети на Йордан Цонев, че " ДАНС не е политическа полиция ", откакто депутатът от Движение за права и свободи изнесе тирада за даренията на чиновници на Nexo до " Да България "

" Ние наказваме заслужено хора, които купуват гласове, само че по какъв начин наказваме хора, които купуват цели партии - в случай че това е станало ", направи спогодба Цонев след внушението за хипотетична политическа корупция.
" ДАНС не е политическа полиция, вие го знаете доста добре. Ако някой е направил нещо срещу волята му или е стимулиран да извърши нарушаване на закона, най-вероятно ще понесе последици. Не мога да отговоря дали следствието ще стигне до незаконосъобразно финансиране на политически субекти. Това е въпрос на доказване и решение на българския съд ", отговори ръководителят на ДАНС.
На това Цонев репликира, че финансирането на партиите е " доста значим въпрос от националната сигурност " и прикани ДАНС да употребява пълномощията си да ревизира и този проблем.

Същият въпрос, само че от " Възраждане ", беше посрещнат от Пламен Тончев със подобен отговор:
" Проверката на ДАНС е за съмнителни финансови интервенции. Ние не проверяваме активността на политически партии ".
Председателят на ДАНС удостовери и че организацията ще " извърши инспекция " по какъв начин в медиите е изтекла конфиденциална данъчно-осигурителна информация на чиновници на Nexo във връзка със публикациите за даренията им към " Да България ".

Въпросът към него беше насочен от Асен Василев, само че очевидно изненада Йордан Цонев, който разгласи, че му е " убягнало " изнасянето на предпазени от закона данни.

" Става дума за медийни изявления, че са получили бонуси в размера на дарението в месеца, в който е направено дарението ", беше уточнението на Василев.

" Може би съм наблегнал повече на обстоятелството, че едни и същи лица са запленени от политическите стратегии на една или две партии, та са решили, че едни и същи суми ще подаряват постоянно ", репликира той.

Отсъствието на прокуратурата предизвика реакции на неодобрение както в Българска социалистическа партия, по този начин и в Политическа партия.

" Прокуратурата си разрешава да приказва много повече пред медиите, в сравнение с пред Народното събрание, което е безусловно неприемливо ", разяснява Асен Василев.

Депутатът от Българска социалистическа партия Иван Ченчев също разказа като безсмислено провеждането на съвещание на финала на Народното събрание, при което службите си трансферират взаимно топката.

Очаквайте детайлности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР