Председателят на БСП Корнелия Нинова не поиска вот на доверие,

...
Председателят на БСП Корнелия Нинова не поиска вот на доверие,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова удържа победа срещу вътрешната опозиция в БСП

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не изиска избор на доверие, нито подаде оставка, а нанесе следващия удар против вътрешната съпротива

© Анелия Николова Още по тематиката
В съпротива Българска социалистическа партия се върна към концепцията за прогресивно облагане

Социалистите показаха различен бюджет за 2018 година
23 окт 2017
Старите кучета още хапят в Българска социалистическа партия

Ще може ли Корнелия Нинова да овладее партията
19 окт 2017 " Това е като да се изпънеш в НДК, да закопчаеш догоре яката, да вържеш вратовръзката и да те отнесе челно бързият трен. Да те удари в Септември, а лявата ти обувка да откри пастир край Ихтиман. Жп гара " НДК ". Така един от делегатите на конгреса на Българска социалистическа партия разказа обстановката в партията след изявлението на водача Корнелия Нинова.

Само преди две седмици тя изненадващо предложи да се свика съвещание на непрекъснато настоящия конгрес, с цел да се обсъдят две точки - различен бюджет за 2018 година и цели за председателството на Съвета на Европейски Съюз. Решението мина в Националния съвет единствено с четири гласа, тъй като тематиките не постановат някаква извънредност, нито пък такова високо партийно равнище. Подозренията бяха, че задачата на Нинова е да отпуши напрежението в партията и недоволството от нея, като потърси поддръжка в по-широкия конгрес. Така и стана.

Размяна на удари

Вътрешната съпротива, която ускори рецензиите в последната седмица очакваше, че ще може да прокара спомагателна точка в дневния ред - за промени в член 16 на устава, които да разрешат ръководителят да се избира и освобождава от конгреса. През февруари същият конгрес промени разпоредбите тъй че водачът към този момент се избира директно от всички членове на партията и на процедура, в случай че не подаде оставка самичък, не може да бъде заменен предварително. " През февруари на съвещанието допуснахме политическа неточност под лозунга за либералност концентрирахме властта в ръцете на ръководителя. Чест прави на други Нинова, че до момента не се е възползвала. Това трансформира характера на партията, придвижва я към лидерска с прояви на вождизъм и авторитаризъм ", сподели някогашният зам.-министър на образованието и член на управлението на софийската организация Ваня Добрева.

Недоволните от Нинова чакаха, че даже да изгубят гласуването по процедурата, това ще е с малко. В реалност съотношението на силите се оказа едно към две. 149 делегати поддържаха предлагането, 397 бяха срещу, а 45 се въздържаха.

Тази процедурна победа окрили Нинова, която другояче откри конгреса с трептящ глас. В словото си по-късно най-силната и остра част беше ориентирана към вътрешната съпротива, която тя сведе до девет души без да ги загатва поименно. Нинова сподели, че те " стоят в профил и подлагат на критика през малкия екран тези, които работят ". Тя извади цитати от изявления на нейните критици - обществени и на последния закрит пленум, и към всеки от тях имаше коментар. За упреците, че като забранила през смяна на устава депутатите с 12 годишен стаж да се кандидатират за нов мандат и по този метод отстреляла мощните в Българска социалистическа партия, тя съобщи, че те могат да работят във всички други структури на Българска социалистическа партия. На репликата " материалът в парламентарната група е слаб " предизвести да не се протяга ръка на народните представители, тъй като непрекъснато работели. " Как да са готови като 15 години ги държите на аварийна пейка, с цел да не заемат вашите места ", обърна се Нинова към опозиционерите. Тя твърди, че недоволните, макар че споделят, че тя взима еднолични решения, в действителност оспорват групови произнасяния на Националния съвет, уставни положения. " Уважаеми приятели, минахте границата като казахте, че дребните и междинни предприятия са в сивия бранш и по тази причина ББР би трябвало да финансира единствено едрият. С какво право? Може би с правото да отбраните личните си ползи, кредитирани от тази банка ", сподели още Нинова очевидно с намек към главния й конкурент Георги Гергов.

На собствен ред тя нападна, че пленумът е спрял плана на закон за мажоритарния избор, тъй като болшинството в него го е боязън, че няма да може да се подреди в бъдещите претендент депутатски листи. По същия метод саботирали и партийната телевизия, макар че тематиката към момента не е затворена. Обвини болшинството в Националния съвет, че се опасява от битката с корупцията и по тази причина дало отпор на антикорупционния закон. " Разбирам, че атакувате посоката на Българска социалистическа партия, с цел да защитавате едрия бизнес и да сте против битката с корупцията ", заключи ръководителят на Българска социалистическа партия.

" От моя позиция това се случва в този момент, тъй като дадохме отпор на съществуващия модел на превзетата страна. Защото отказахме опозицията да бъде " нахранена ", с постове и пари за управлението й, от ръководещите и опитомена от Бойко Борисов, по образеца на доста други партии. Защото разклатихме съществено ръководещата коалиция и парламентарното болшинство до степен да завалят оставки в Народното събрание, тъй като с президента Радев дружно твърдо се обявихме за битка с корупцията по високите етажи на властта и застрашихме тази корупция. Защото пристигна време да представим същинската опция, а не следващата подправена, основана като политическо инженерство в нечии кабинети. Това, което ни се случва през днешния ден, е втората фаза. Опозицията не може да бъде опитомена и нахранена, значи би трябвало да бъде разрушена ", сподели тя.

Намеците, че зад вътрешнопартийните проблеми в Българска социалистическа партия стоят близки до ГЕРБ и ръководещите, заваляха още след последния пленум. В събота обаче това съобщи самият ръководител. Делегати в коридорите доукрасиха историята като навързаха разкритията против шуробаджанащината в Хасково и оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, напускането на различен депутат от болшинството Антон Тодоров и рецензиите, на които е подложен Валери Симеонов поради заканите против публицистите като обстоятелства, които изчерпали търпението на ГЕРБ. Други стигнаха и по-далеч с догатките, че двете произшествия, в които Нинова взе участие в последния месец не са инцидентни, а за да я принудят да употребява водач и кола от НСО, с цел да може да бъде под надзор.

Лидерският въпрос

Пред конгреса Нинова съобщи, че няма да желае избор на доверие, тъй като това не било задачата. Нямало и да използва партията като подаде оставка и изиска директен избор от всички членове. " Ако мислех за себе си сега щях да подам оставка, да отидем на директен избор, да го печеля, да се върна след два месеца и отново да съм ръководител. Но на какво - за два месеца външни сили да бъркат при нас, структурите да бъдат подложени на вътрешни интриги ", разказа картината тя.

Преди форума Георги Гергов демонстрираше положително въодушевление, само че след изявлението на Корнелия Нинова си потегли без да разяснява

Фотограф: Анелия Николова

" Разплаках се. Тия деветимата да вземат да си вървят, стига са ни тормозили, стига лакомия ", разяснява разчувствана делегатка в коридорите на НДК. И други признаха, че са се просълзили. За резултата на словото приказва и фактът, че още след края му съвсем всички известни недоволни лица от Нинова напуснаха постройката. Атанас Мерджанов взе думата под формата на имитация към изявление и сподели, че се разпознава измежду тези девет души и, че в случай че " девет души са проблем на партия, дано се реши ". " За мен е значимо партията да върви напред и да смъкна ГЕРБ от власт ", сподели още той.

Гласуването за дневния ред, в което се преброиха силите сподели, че вътрешната съпротива не е единна, а и без помощта на софийската организация няма да успее. Влиятелната фигура в нея Румен Овчаров не пристигна на конгреса, не оставил и ясни инструкции. На последното съвещание на Градския съвет пък един от деятелите на лявото крило и ръководител на организацията в регион " Красна поляна " Евгений Белий скочил на водача Калоян Паргов, който е един от критиците на Корнелия Нинова като го упрекнал в сговор с ГЕРБ в общината, където той е консултант. Това напрегнало връзките му с Янаки Стоилов, водач на така наречен ляво крило в партията. Други представители на столичани описаха, че молили авансово Ваня Добрева да не прави предлагането за устава. Калоян Паргов, който е и член на Изпълнителното бюро гласоподава с въздържал се, обаче, за разлика от всички останали от управлението, които бяха срещу.

В петък пък пловдивската организация, която се твърди, че е под въздействието на Гергов не е съумяла да събере кворум, с цел да одобри сериозна декларация против Нинова от името на цялата струкутура.

Опозиционери признаха пред " Капитал ", че с " хитрия " си ход за бързо привикване на конгреса Нинова е съумяла да предотврати смяна в устава. Според тях упреците за въздействие на ГЕРБ са несъстоятелни, само че се употребяват, тъй като това е едно от " най-ужасяващите неща за нашата партия ". Те чакат успеха на Нинова да й даде сили " да продължи да мачка " и предвиждат задълбочаване на несъгласията и разделянето. " Прилича на конгрес на БААС, на който Саддам Хюсеин пуши от президиума и показва неуместните, които се изваждат на открито и се разстрелват пред всички за наставление ", сподели един от тях.

Дали войната ще се разгори или този удар ще е задоволителен да завърши политическата кариера на деветимата, както настояват доближените на Нинова ще се види на идващото съвещание на Националния съвет. По правилник той би трябвало да дефинира оперативните решения на Българска социалистическа партия, само че и всички кадрови оферти, в това число кандидатурите за кметове и общински съветници, като се привиква най-малко веднъж месечно. Още повече, че ръководителят даде обещание да има и пленум за организационното положение на партията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР