Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е

...
Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е
Коментари Харесай

Уволниха председателя на Института по метрология, отговарящ за изборните машини

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от служба. Институтът дава отговор за узаконяването на машините за гласоподаване и удостоверяването на тяхната редовност.

Това се случва единствено две седмици преди провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври. Решението е взето от Министерски съвет на 16 септември - ден, откакто беше направена проява за сигурността на машините за идния избор. Спасова е била освободенa по средата на засвидетелствуване на устройствата за машинно гласоподаване, оповестява Нова телевизия.

На управителния пост краткотрайно е върнат Паун Илчев, който ще извършва и длъжността на зам.-председател. Той заемаше този пост в продължение на 6 години по време на кабинета на Бойко Борисов. За последно Илчев беше изпълнителен шеф на „ Държавната петролна компания “, която държавното управление на Кирил Петков разгласи за " неефективна " и закри в последния работен ден на постоянното държавно управление през август.

Смяната в управлението на БИМ се случва две седмици преди провеждането на парламентарни избори и съответствува тъкмо с интервала на узаконяване на машините за гласоподаване.

Съгласно Изборния кодекс Институтът по метрология дружно с Министерството за електронно ръководство и Българския институт за стандартизация, са структурите, които дават отговор за узаконяването на машините за гласоподаване и удостоверяването на тяхната редовност.

Снежана Спасова беше назначена на поста си като началник на БИМ по времето на третото държавно управление на Бойко Борисов през март 2021 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР