Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че арестът на

...
Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че арестът на
Коментари Харесай

Арестът на Иванчева е превенция и назидание за другите, обяви шефът на антикорупционната комисия

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев съобщи, че карцерът на кмета на " Младост " Десислава Иванчева е предварителна защита - " да видят другите и да знаят, че в случай че вземат участие в корупция ще им се случи това ".

" Хората би трябвало да видят, че дотук каквото било - било, само че оттук насетне ще се работи по този начин ", съобщи той в изявление за Би Ти Ви. По думите му е добре всички да видят какво рискува всеки с позиция в обществото и прилични приходи - затвор, да му се лишават парите и да го жигосах обществото.

Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Петрова и посочения от проверяващите за медиатор - някогашен кмет на " Младост " Петко Дюлгеров са упрекнати за рушвет в изключително огромни размери (Иванчева като причинител, а двамата като нейни помагачи), откакто бяха зрелищно задържани във вторник. Вчера съдът ги остави в ареста.

Според него би трябвало да се промени българския нрав. Даде за образец свои диалози с чужденци. " Когато там се случи нещо такова, обществото жигосва този човек. Ако тук някой демонтрира забележителен веществен напредък, другите му се възхищават ".

И попита - по какъв начин може да има позитивни и негативни мнения, когато някой е изискал 500 хиляди евро и го задържаш с 70 хил евро в ръцете. " Как може да защитаваш подобен човек. Уверявам ви в случай че бяхме една страна по на запад от нас, никой нямаше да си намерения и дума да каже в отбрана на този човек, който е арестуван с парите в ръце ".

Георгие не се дефинира нито като воин, нито като антигерой. Казва, че за него е необяснимо публичното възприятие на мъка от показността и прекомерно огромния звук около ареста на Иванчева. И повтори тезата си, че това е било единственият вероятен и легален метод.

Авдокатът на зам.-кмета Биляна Петрова също разяснява ареста от вторник като попита реторично. Не са ли моги проверяващите да спрат колата, да кажат на кметицата да си последва като някой служител на реда отиде в нейната кола като гаранция, че няма да хвърлят или изядат парите - с каквото терзание шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев оправда зрелищното задържане. И по-късно да бъдат отведени в най-близкия полицейски сектор, прокуратура или разследване.

Пламен Георгиев още веднъж разяснява думите на вицепремиера, виновен за правосъдната промяна Екатерина Захариева, че при ареста са били преминати граници. " Мисля, че малко се трансферираха границите през вчерашния ден. Разбира се, въпреки това, всеки би трябвало да внимава какво прави и дали прави закононарушение. Оттук нататък ще се направи разбор. Това беше акция. Тя постоянно се прави много скрито и доста малко хора знаят. Неслучайно са профилирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса ", съобщи Захариева.

Коментатър на вицепремиера бил озадачаващ за Георгиев. Той описа, че Захариева му се е обадила по телефона, с цел да му каже, че не е представена вярно. По думите ѝ са трансферирани границите от чисто човешка позиция, само че е спазен закона, акцентира шефът на антикорупционната комисия. Вицепремиерът му споделила, че е труженик за смяна в закона, тъй като бил изработен по този начин, че накърнява достолепието на арестувания. " По никакъв метод не е имала поради, че са нарушени правата им, а че законът би трябвало да се промени ", разяснява Георгиев.

Той акцентира, че неналичието на политически тил зад Иванчева не е причина за ареста ѝ и даде образец с акции на комисията в Септември и Перник, където ставало дума за кметове, свързани с ГЕРБ. От основаването си до момента в антикорупционния орган са постъпили 100 сигнала. Сред тя имало и против хора, които са на по-висока позиция от областен кмет, само че Георгиев отхвърли да уточни длъжности и имена.

Антикорупционният началник добави, че заплатата му е задоволителна, само че освен парите за гаранция против настояването на рушвет, а и мисленето на човек.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Разследването против кмета на "Младост " (29)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР