Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил платения си

...
Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил платения си
Коментари Харесай

Пламен Георгиев удължил отпуската си до средата на юни

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил платения си годишен отпуск доникъде на юни. Отпускът му изтичаше през вчерашния ден, само че инспекцията на прокуратурата и Национална агенция за приходите към момента не е завършила.

Данъчните ревизират всички доходи и разноски ден по ден за 6 години обратно. Освен финансовите потоци в сметките на Георгиев се ревизират и тези на брачната половинка му Ирена, която е стоматолог и има лична компания.

" Това е доста сериозна инспекция. Знам, че прокуратурата дефинира 2-месечен период, който мисля, че скоро изтича. Ако от Национална агенция за приходите не са завършили, несъмнено ще изискат удължение на периода. В моите показа инспекцията можеше доста бързо да завърши, тъй като въпреки всичко съм държавен чиновник и на държавна заплата, само че се оказа, че в действителност това е комплицирана инспекция ", изясни пред " Дневник " Пламен Георгиев.

Той сподели, че не вижда с какво би могъл да попречи на инспекцията, в случай че е на работа, защото тя се прави от Национална агенция за приходите и прокуратурата. Въпреки това съобщи, че ще изчака формалното й привършване. Твърди и че се е откъснал от работата, само че се чува с сътрудниците си и разисква единствено и само интернационалните конференции, за които комисията получава предложения за присъединяване.

" Готов съм да си подам оставката, в случай че има каквито и да е подозрения. Но аз и до ден сегашен не разбирам по какъв начин въобще бях забъркан в цялата тази обстановка. Всъщност парите ми са кристално чисти – имам заем и унаследен апартамент ", безапелационен е ръководителят на КПКОНПИ.

Преди да стане част от абсурда с парцелите, името на Георгиев бе спрягано за един от възможните претенденти за поста основен прокурор откакто изтече мандатът на Сотир Цацаров през януари 2020 година

" Нито желая, нито някой е приказвал с мен по този въпрос. Благодаря на тези, които са дали оценка за работата ми, само че моята работа е в комисията. Казвам го изрично и ясно. И аз четох по медии, само че нито някой е приказвал с мен, нито аз намирам своето занятие на друго място. Много години лиши тази комисия да проработи както би трябвало да работи. Много е мъчно да полагаш основите на един нов орган и това ме накара да остана и да приема предлагането ", съобщи Георгиев.

Той уточни, че дълги години е съумял да опази положителното си име, тъй като, по думите му, всичко е кристално чисто. " Няма даже петънце на виновност и подозрение, а бях омерзен и опетнен ", счита шефът на комисия " Антикорупция "

Георгиев изясни в детайли, че не е заявил противоречивата тераса, защото в нотариалния акт тя е вписана като обща част. По думите му, има тълкувателно решение на съда, съгласно което покривът на жилищна постройка, даже и да има други функционалности, в това число и на тераса, не може да промени главното си предопределение.

" Този покрив е по-голям от жилището – 150 кв. м. апартамент и 180 кв. м. тераса. Как да заявявам покрива? Ако го бях заявил, щяха да ме обвинят, че съм заграбил обща част и щяха да бъдат прави. Аз съм заявил терасата, която е към жилището, само че не и покрива. Не съм употребил въздействие при покупката, апартаментът е платен от частно лице, което е открито по публикация. Отделно от това и до през днешния ден не мога да схвана в какво ме упрекват ", сподели Георгиев.

Той изясни, че постройката е строена преди 12 години, а той е купил жилище в него през 2017 година Навесът и сауната, които бяха установени от общината като противозаконни, към този момент са били там, когато ръководителят на комисия " Антикорупция " е станал притежател на жилището.

" През 2012 или 2013 година е имало няколко инспекции от общината, има и фотоси. На тях се вижда невесът. Проверяващите тогава не са открили проблем или са го приели за нищожно нарушаване ", разяснява Георгиев. Той изясни и че покривът-тераса не е ипотекиран.

" Как мога да ипотекирам обща част? До ден сегашен се написа, че съм ипотекирал обща част. След като нотариусът ме предизвести, че няма по какъв начин да купя терасата, тъй като е покрив на блока. До него има изход единствено от нашия апартамент, макар че е обща част. И преценихме със брачната половинка ми, че ще плащаме налози, тъй като по този начин е почтено и тъй като го употребяваме ", сподели Пламен Георгиев.

" Ако ревизирате, надали има различен вманиачен като мен да си заплаща налози на общата част. Но аз мисля, че по този начин е морално и по този начин е редно ", счита ръководителят на КПКОНПИ.

На 17 април инспекция на инспекторите откри, че и сауната на терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е без документи.

Георгиев излезе в отпуска по предложение на премиера Бойко Борисов, до момента в който прокуратурата ревизира законността на имотните му покупко-продажби. Пред публицисти той отхвърли да отговори на неведнъж заложения му въпрос какъв брой души употребяват терасата.

В публична позиция при започване на следствието Георгиев изясни, че терасата е част от общите площи на кооперацията и по тази причина не я е заявил като своя. Няколко дни по-късно обаче Би Ти Ви разгласи, че тя попада в контракта за ипотека на жилището.

След следствие на антикорупционния фонд се разбра, че Георгиев е пропуснал да заявява 186 кв.м тераса от своя апартамент - тризонет, а покупко-продажбите, които е сключил, са на цена, под данъчната оценка на парцелите.
За несъответствието в данните за средствата на Георгиев четете тук.

Какви пояснения даде Георгиев за парцелите си четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР