Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски призова

...
Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски призова
Коментари Харесай

Шефът на АЯР: Трябва да се внимава със санкциите срещу Русия в областта на ядрената енергетика

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски прикани да се подхожда извънредно деликатно към използването на възможни европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика.

Той уточни, че сходни наказания могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължение на работата на АЕЦ " Козлодуй ", която се възнамерява да работи още 30 години, по този начин и ще обиден износа на отработено нуклеарно гориво, съобщи БНР.

" Едни наказания в това отношение могат да доведат до огромно усложнение за работата на АЕЦ " Козлодуй ". Като регулатор ние деликатно следим този развой и разясняваме с АЕЦ " Козлодуй " и какви благоприятни условия има за намаляване на възможни такива неща, които могат да се случат ", изясни Бачийски

Той увери, че проблем с горивото за АЕЦ " Козлодуй " няма - централата е обезпечена с съветско гориво до 2027 година за 6-и блок, а за 5-и блок -  до април идната. Ако в това време различното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното съветско гориво, уточни още Бачийски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР