Председателката на партията Финландците Рика Пура. Снимка: АПФинландия трябва да

...
Председателката на партията Финландците Рика Пура. Снимка: АПФинландия трябва да
Коментари Харесай

Водеща фигура в партията Финландците е за излизане на страната му от ЕС в дългосрочен план

Председателката на партията " Финландците " Рика Пура. Снимка: АП

Финландия би трябвало да се стреми към излизане от Европейския съюз в дълготраен проект, само че към този момент приоритет би трябвало да бъде европейското единение в лицето на войната на Русия в Украйна, съобщи Юси Хала-ахо, водеща фигура в крайнодясната партия " Финландците ", преди партийния конгрес, съобщи Ройтерс.

Автор на политиката на групата за " Фикзит " от 2019 година (за излизане на Финландия от Европейски Съюз – бел. ред.), Хала-ахо се чака да бъде номиниран по време на конгреса за неин претендент на президентските избори, които би трябвало да се проведат през януари 2024 година

Въпреки че изследванията на публичното мнение демонстрират, че Хала-ахо, който е хардлайнер, надали ще завоюва вота, неговите възгледи имат огромно въздействие в партията, която е основен съдружник в дясното държавно управление на Финландия, встъпило в служба през юни.

Партията организира този уикенд годишния си конгрес, на който ще разиска позицията си във връзка с Европейски Съюз предвид на новите условия, свързани с войната в Украйна и присъединяване в държавно управление с проевропейски съдружници.

" Оправдано е, че се стремим да напуснем Европейски Съюз в дълготраен проект ", съобщи Хала-ахо пред Ройтерс, базирайки се на " демократичния недостиг ", при който Европейски Съюз лимитира суверенитета на своите страни членки.

" Но в това време, несъмнено, признаваме, че в преобладаващата международна обстановка една фрагментирана Западна Европа би била доста по-слаба против опасността от тоталитарни страни ", сподели той. Партията " Финландците " поддържа неотдавнашното присъединение на страната към НАТО.

Подкрепата за десния популизъм се усилва в някои елементи на Европа, защото рецесията с разноските за живот подхранва недоволството от политиката на политическия хайлайф и отпора против възходящите разноски за екологичен преход, показва Ройтерс.

Във Финландия партията " Финландците " претърпя крах през последните седмици.

Първо, нейният министър на стопанската система Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка поради нацистки препратки, а по-късно председателката на партията, министърката на финансите Рика Пура, трябваше да се извини за свои остарели анонимно написани мнения в интернет, които включваха расови обиди и антиимигрантска изразителност.

Понастоящем ръководител на Народното събрание във Финландия, когато беше ръководител на партията в интервала 2017-2021 година Хала-ахо трансформира опълчването на имиграцията в главен въпрос за политическата мощ.

През 2012 година Хала-ахо беше санкциониран от Върховния съд за мнения, оповестени в персоналния му блог през 2008 година, които свързват исляма с педофилията, а сомалийците - с кражбите.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР