Председателката на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и

...
Председателката на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и
Коментари Харесай

Депутатите Десислава Атанасова и Драгомир Дамянов с коментари на актуалната политическа обстановка и работата на 48-то НС

Председателката на парламентарната група на обединението ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и сътрудника й от Руси Драгомир Дамянов дадоха първата си конференция след новогодишните празници.

Те разясниха активността на 48 – то Народно събрание през първата му сесия и настоящата политическа конюнктура.

Ето някой от акцентите на днешната конференция:

 ✔️ За първата си сесия 48- то Народното събрание одобри 22 закона, 58 решения и декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство. От 19 октомври до 22 декември 2022 година Народното събрание е имал 33 пленарни съвещания, като 6 от тях са били изключителни.

В 48-ото Народно заседание са постъпили общо 158 законопроекта, като 103 от тях са импортирани от народни представители.

По време на първата сесия в Народното събрание са импортирани 84 проекторешения, от които 71 от народни представители, както и 2 плана за обръщения и заявления.

В 48-ото Народно заседание до 22 декември 2022 година са заложени 903 въпроса и са отправени 47 питания. Парламентарен надзор е провеждан в 4 пленарни съвещания за петъчния парламентарен надзор и в 4 изключителни пленарни съвещания. Блицконтрол е провеждан в две съвещания като са заложени 22 въпроса

При относителен разбор с 45 – то, 46- то и 47 – то Народно събрание оценката ми за работата на 48-то Народно заседание е позитивна.

Наши целите бяха приемане на най-вече актове, свързани с Плана за възобновяване и развиване и приемане удължаването на Закона за държавния бюджет;

 ✔️ Закономерно е връщането на мандата от Политическа партия.

В по този начин наречената „ Декларация ” на Политическа партия, липсваха някои от най-ключовите браншове в икономическия, публичен и икономически живот на страната. Няма по какъв начин да предложиш декларация за ръководство без секторите Земеделие, Регионално развиване и благоустройство, на фона на това, че всички приказват, че пътищата в България са „ убийци ”, а за всичките тези 2 години са ремонтирани единствено 7 км; Не може да липсва бранш Транспорт, изключително за такива региони като Русе; да липсва бранш Туризъм, Култура, бранш Спорт, както и не може да липсва идея за реализация на стратегии и европроекти. Нямаше и дума за развиването на българските общини.

Последните две години са изгубени за България при еврофинансирането на планове. Нито една европрограма не работи и ще е нужно „ знамение ”, с цел да наваксаме до края на сегашния програмен интервал с планове, с работа с бенефициентите и в последна сметка с пари за България, които директно да допринесат за по-качествен живот на нашите съграждани.

Външната политика в този проект-декларация на Политическа партия беше сведена до помощ за Украйна, а присъединението ни към Шенген до възбрана на частни лаборатории по границата.

Последните два месеца Политическа партия настойчиво работят в посока на предизвикателство на нови парламентарни избори. Това най-ясно се видя по време на приемане на Закона за държавния бюджет, тъй като Политическа партия и техния съдружен сътрудник Демократична България бяха на радикално противоположни отзиви.

В 48 – то Народно събрание имаше „ коалиция ” на разсъдъка от систематичните партии против коалиция на популизма. В този смисъл лява партия, каквато се обрисува да е „ Продължаваме промяната “, не може да има нещо общо с десните или демократичните партии.

Всеки, който ще ръководи, би трябвало да е наясно, че имаме недостиг от 4,5 милиарда лв. за 2022 година. Предстои разискването на общинските бюджети, а няма никакви концепция по какъв начин ще се оправят общините, с 1/12-а от закона за Бюджета, с увеличените разноски за ток и вода. Особено за Русе това е наболял проблем, защото водата се усилва на 4.40 лв. за кубик от 1 февруари.

Никой не приказва за всички средства, които би трябвало да се влагат в общинската инфраструктура. Сега слушам, че кмета на Русе е провел нова среща сред локалната и законодателната власт. Той би трябвало да провежда среща с изпълнителната власт, с Президента. Той би трябвало да не излиза от „ Дондуков ” 1 и 2, тъй като на Радев са подчинени министрите и премиера.

 ✔️ Дори и малко време да има Народно събрание, то би трябвало да е отдадено на разискване на законопроекти, свързани с горивата и особенният представител на страната в „ Лукойл “ и с Плана за възобновяване и резистентност, изключително в частта преразглеждане на поетите задължения за закриване на Мариците.

Никога и никое държавно управление на ГЕРБ не е поемало задължения за затваряне на тези мощности. Единственият ангажимент е поеман от държавното управление на Асен Василен и Кирил Петкова, с цел да може техния лобистки план за батериите да бъде признат. Но от ден на ден хора схващат, че това значи загуби на енергийни мощности, загуба на към 4% от Брутният вътрешен продукт на България, загуба на 20 000 работни места.

 ✔️ Няма нищо по-естествено от това партии, които са от едно европейско семейство, да работят дружно за държавно управление. Ако мандатът бъде връчен на Демократична България ние чакаме да изискат поддръжка, само че и да дадат ясна оценка за всичко, което се случи при ръководството на Промяната – корупционните кавги „ Джемкорп ”, ББР, затварянето на Мариците и Плана за възобновяване, единият лев от всеки литър гориво, който беше краден от балгарските жители. Чак тогава можем да водим диалози с тях. Има и неприемливи лица в предстоящ кабинет – Кирил Петков, Бойко Рашков, Асен Василев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР