Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която със

...
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която със
Коментари Харесай

Най-важното дело на годината. Правосъдният министър против Атанасова да си прави отвод

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която сигурно ще стане скоро парламентарен арбитър, не трябва да си прави отказ по делата за противоконституционност на признатите в края на предходната година промени в главния закон.

Тази теза застъпи министърът на правораздаването Атанас Славов в утринния блок на бТВ.

Конституционният съд бе сезиран предходната седмица и от президента Румен Радев, и от депутати от опозицията в Народното събрание и незабавно образува каузи. Очаква се най-късно другата седмица Атанасова, както и втората парламентарна квота в Конституционен съд - някогашният арбитър във Върховен касационен съд Борислав Белазелков, да бъдат определени с болшинство от над 160 гласа - от групите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи.

Това обаче слага Атанасова в спор на ползи - като парламентарен арбитър да гледа текстовете в главния закон, под които се е подписала като вносител и които е гласувала със " за ". Проверка на Клуб Z сподели, че съдиите в Конституционен съд нямат обвързване да се водят при сходни проблеми, само че процедура има. 

В закона за Конституционен съд не е разказан ред, по който съдиите може да си създадат отказ, нито дали заинтригувана страна може да изиска подобен. Практиката обаче е съдиите, които смятат, че са в спор на ползи, без да оповестяват " отказ ", или да излизат в болничен, или просто да не вземат участие в съвещанията по съответния проблем, да не дават мнения, да не вземат участие в гласуванията.

Пресен подобен случай е Янаки Стоилов. Стоилов бе длъжностен министър на правораздаването, който попита Конституционен съд може ли министърът да желае " импийчмънт " на основния прокурор (Иван Гешев към оня момент). Впоследствие стана парламентарен арбитър, т.е. изпадна в спор на ползи по отношение на личното си запитване. Без доста звук Стоилов се води от проблема и не взе участие в съвещанията, в това число в гласуването.

" Появиха се тези, че в случай че г-жа Атанасова бъде определена, тя трябвало да си направи отказ по делото за Конституцията, което към този момент е в Конституционния съд. Аз не съм склонен с тази теза, няма такова условие.

Много е значимо конституционните промени, както бяха признати, да бъдат предпазени и от самия Конституционен съд. Така че не чакам госпожа Атанасова да си прави отказ. Не би трябвало госпожа Атанасова да се лишава от присъединяване от това може би най-важното дело на годината. Не съм склонен да си направи отказ по това дело ", сподели обаче през днешния ден Славов.

Самата кандидатура на Атанасова провокира брожения поради това, че тя от години е дясната ръка на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и Народното събрание се готви да прати в Конституционен съд очебийно политическо лице, чийто 15-годишен юридически стаж, както изисква Конституцията, се свежда главно до това, че през 2011 година се е записала в русенската адвокатска гилдия.

Според Атанас Славов зад кандидатурата й стоят водачите на болшинството в Народно събрание и в случай че самичък към момента беше народен представител, щял да я поддържа.

Както е известно, номинациятана парламентарната шефка на ГЕРБ бе импортирана и с подписите на ръководителите на ПП-ДБ и водачът на групата на Движение за права и свободи - Делян Пеевски.

" Между това да гласуваш и това да подпишеш, няма доста огромна разлика. Очевидно тук е търсена символика - тези двама претенденти показват позицията на парламентарното болшинство " - съобщи още министърът.

За него Десислава Атанасова имала нееобходимите качества да е парламентарен арбитър. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР