Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер
Коментари Харесай

Фон дер Лайен пристига на посещение в Босна и Херцеговина 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е идва през днешния ден на посещаване в столицата на Босна и Херцеговина Сараево, където ще се срещне с публични представители на властта и ще показа данни за предприсъединителната помощ за страната, оповестява босненската национална телевизия БХРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

Очаква се Фон дер Лайен да се срещне с членове на Председателството на Босна и Херцеговина, както и с председателката на Съвета на министрите Боряна Крищо.

Това е третото посещаване на председателката на Европейска комисия в Босна в интервал от три години, което демонстрира ангажираността на Европейски Съюз за напредъка на страната по европейския път, отбелязва БХРТ. Посещението ѝ през днешния ден се реализира преди излизането на Доклада за напредъка на Босна в осъществяването на поетите отговорности по европейския път, който ще бъде оповестен на 8 ноември.

Босна и Херцеговина получи от Европейска комисия през 2019 година лист с 14 целта, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да придобие страната статут на претендент членка, надлежно да отвори договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

В последните месеци Босна одобри пет закона от листата с 14 целта, само че политиците са оптимистични, че страната въпреки всичко ще получи дата за начало на договарянията, като част от по-широкия разказ на Европейски Съюз в подтекста на войната в Украйна.

„ Европейският съюз възнамерява да помогне на страните от Западните Балкани да извършат нужните за евроинтеграцията промени с пакет от вложения в размер на 6 милиарда евро “, каза Фон дер Лайен в понеделник при визитата си в Скопие, където стартира четиридневната си обиколка на страни от Западните Балкани.

„ Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина би трябвало да се възползват от тази опция за разширение на Европейски Съюз, с цел да синхронизират стандартите си с тези на европейския блок “, сподели още тя и добави, че отварянето на взаимния пазар на Западните Балкани е огромна крачка.

Тя акцентира и че са нужни промени за бизнес общността, ефикасната обществена администрация и е основно да се продължат промените в правораздаването и в битката с корупцията. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР