Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес,

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес,
Коментари Харесай

ЕС увеличава помощта за Газа с 25 млн. евро

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи през днешния ден, че Европейски Съюз усилва филантропичната си помощ за Газа с още 25 млн. евро, с което общият размер на помощта ще доближи 100 млн. евро.


В речта си пред европейските дипломати Фон дер Лайен съобщи: " Ние работим с Израел, Египет и Организация на обединените нации, с цел да допуснем повече конвои в Газа. Помощта към този момент постъпва през граничния пункт " Рафах ", само че размерът й остава прекомерно дребен, с цел да отговори на големите филантропични потребности. Нашият приоритет е да работим с сътрудниците си за подсилване на логистичния потенциал на " Рафах " и в същото време работим по спомагателни направления, да вземем за пример морски коридори от Кипър, които биха подсигурили резистентен, контролиран и стабилен поток от помощи ".

Ръководителката на комисията засегна и въпроса за заложниците, държани в Газа, като акцентира, че всеки един пленник е от голяма важност.

" Европатрябва да направи всичко допустимо, с цел да избегне районен спор ". добави тя.

Говорейки за бъдещето, Фон дер Лайен акцентира, че Газа не може да остане несъмнено леговище за терористите и се разискват разнообразни хрумвания по какъв начин това може да бъде обезпечено.

" Това значи, че терористичната организация Хамас не може да управлява или ръководи Газа. Трябва да има единствено една Палестинска автономност и една Държава Палестина ", съобщи Фон дер Лайен.

Лидерката на Европейска комисия също по този начин акцентира, че не би трябвало да има дълготрайно израелско наличие в региона на сигурността в Газа, наложително изселване на палестинци от Газа и трайна обсада на Газа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР