Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски обсъдиха напредъка на Украйна по пътя към членство в ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи украинската организация Укринформ. Двамата разискаха напредъка на Украйна по пътя към участие в Европейски Съюз и продължаващата поддръжка против съветската експанзия.

" Продуктивна среща с президента Зеленски. Обсъдихме напредъка на Украйна по пътя към присъединение в Европейски Съюз, както и поддръжката ни против съветската експанзия. Ще продължим да работим дружно, с цел да върнем украинското зърно на международния пазар и да оказваме икономическа помощ ", написа Фон дер Лайен в мрежата " Екс ".

Зеленски дойде през вчерашния ден в Гърция, където се състоя среща с водачи на страните от Балканския полуостров. Той чака до края на годината решение на страните членки на Европейски Съюз по отношение на началото на договарянията за присъединение на Украйна към блока.

" Стремим се да реализираме оптимални резултати при използването на рекомендациите на Европейската комисия. Очакваме позитивна оценка на отчета в границите на пакета за разширението през октомври и решение на страните членки на Европейски Съюз за започване на договаряния за участие на Украйна в Европейския съюз през 2023 година ", съобщи президентът на Украйна.

Зеленски благодари на Фон дер Лайен за напъните, ориентирани към нормализирането на износа и преноса на украински аграрни артикули.

" Важно е да се възвърне пълноценната безмитна търговия сред Украйна и Европейски Съюз и да се обезпечи свободен достъп на украинския селскостопански експорт до цялата територия на единния пазар на Европейски Съюз. Очаквам на 15 септември да бъдат отстранени всички ограничавания върху украинските селскостопански артикули в Европейски Съюз ", акцентира той.

Страните разискаха в детайли и различни направления за " зърнения кулоар " след блокирането от страна на Русия на Черноморската зърнена договорка. Зеленски благодари на Фон дер Лайен за идващия пакет помощ на стойност 1,5 милиарда евро. Освен това те съгласуваха позициите си по отношение на така наречен Формула за мир и подготовката на Световната среща на върха за мир.

На 23 юни 2022 година Украйна получи статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз. Украйна би трябвало да извърши седемте условия на Европейска комисия, нужни за опазване на статута на претендент. Очаква се тази есен Европейска комисия да показа отчет с оценка.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР