Предприятията от всички браншове ежедневно използват различни видове софтуер -

...
Предприятията от всички браншове ежедневно използват различни видове софтуер -
Коментари Харесай

Могат ли фирмите да устоят на натиска да купуват излишно скъп софтуер?


Предприятията от всички сектори всекидневно употребяват разнообразни типове програмен продукт - от известно време той е главен съставен елемент от инвентара на всяка компания. Сравнително по-нова наклонност обаче е всеобщата миграция на забележителна част от бизнес процесите онлайн - налагането на облака като различен значим бизнес инструмент беше ускорено от пандемията от COVID-19. Внезапната потребност от подвижност на работната мощ и бързото основаване на функционални и сигурни условия за работа от у дома наложи скоростно преструктуриране на бюджетите за програмен продукт на компаниите.

И все пак след повече от година в трескаво търсене на налични софтуерни решения по време на рецесия, множеството от хората, виновни за вземането на решения, към момента не са трансформирали метода, по който дефинират софтуерните потребности на компанията си, а от там и метода, по който следва да бъдат закупувани нужните артикули. Тази настройка може да докара до в допълнение натоварване на към този момент лимитираните запаси на компаниите.

Текущият проблем

В момента доста компании подхождат към придобиването на подобаващ програмен продукт от гледната точка на софтуерния производител - избират артикули въз основа на това, което се предлага от известните производители на програмен продукт (или на техните електронни магазини, или посредством оторизирани дилъри и търговски представители). Този метод има сериозен минус за купувача - напълно разбираемо производителите постоянно предлагат артикули, които са от изгода за самите тях, а не безусловно за техните клиенти. Колкото и да е в ущърб това за клиентите, доста от тях остават с усещането, че нямат различен избор.

Каква е повода за това?

Това разбиране е резултат от сериозна липса на задълбочени знания за пазара на програмен продукт , за самия програмен продукт, а не на последно място и за използваните закони и тяхното отражение върху правата на клиентите. Това основава среда на неустановеност и даже ужас - всяването на боязън е доста известен способ за принуждаване на предприятията да се преценяват с желанията на производителите.

Пробивите в данните, рансъмуерът и другите типове хакерски атаки в последно време са все по-често срещани вести, което разрешава на софтуерните корпорации да преувеличават неотложността от закупуване на най-новия им програмен продукт или даже прекосяване към напълно различен. И макар че има известна доза риск при потреблението на по-стар и занемарен програмен продукт, компаниите би трябвало да помнят, че краят на поддръжката не значи завършек на функционалността или завършек на сигурността , както и че по-новите артикули също идват с куп проблеми - да вземем за пример накърнимост от вида " нулев ден ", неоткрити експлойти и проблеми със съвместимостта.

Освен че акцентират евентуалните опасности за сигурността, някои производители на програмен продукт даже стигат до изкуствено редуциране на интервала на поддръжка и понижаване на наличните функционалности за артикули, които към момента са известни измежду клиентите им , само че са неуместни за тях самите. Типичен образец за това е отношението на Microsoft към след версия 2016, които съвсем не се популяризират и развиват, макар че са мощно желани от потребителите пред абонаментния Microsoft 365.

Резултатът

Комбинацията от всички тези фактори работи в интерес на производителите на програмен продукт - хората, които взимат решения, в последна сметка считат, че нямат различен избор, с изключение на да се съобразят с изискванията и рестриктивните мерки, сложени от производителите. Впоследствие те се помиряват и купуват скъпи артикули (често с нежелани функционалности и услуги) още преди да са им станали нужни. Като се има поради неизбежното развиване на модела на лицензиране " Софтуер като услуга " (SaaS), закупуването на абонаментен артикул, преди да е в действителност нужен подобен, може да докара до обилни дълготрайни разноски, а софтуерните компании не пропущат да се погрижат таксите за отменяне да са обезкуражаващи високи.

Как да се оправим с тази на пръв взор неизбежна обстановка?

Манипулирането от страна на производителите на програмен продукт може да бъде избегнато посредством положително познаване на спецификите на продукта и пазара , освен това освен на техническите характерности, само че и на съответното законодателство по отношение на правата на прилагане и лицензирането на програмен продукт. Естествено, няма по какъв начин да чакаме всички предприятия да могат да влагат забележителното време и запаси, нужни за придобиването и поддържането на тези познания - в последна сметка множеството компании купуват програмен продукт един път на няколко години.

Решението: лицензионно консултиране и софтуерни брокери

Софтуерните брокерски компании, които дават и лицензионни съвещания, могат да са от изключителна изгода за доста предприятия. Техните лицензионни консултанти работят дружно с компаниите, търсещи програмен продукт, с цел да дефинират действителните им краткосрочни и дълготрайни потребности и по този начин да им оказват помощ да създадат добре осведомен избор за оптималното софтуерно решение. Тъй като консултацията се прави от безпристрастна страна, решението не се въздейства от ползите на производителите на програмен продукт. След установяване на условията за софтуера, софтуерните брокери могат да пристъпят към доставка на контрактуваните артикули на клиента.

Съществени спестявания от разноските за програмен продукт

Освен че получават решение, което е в действителност съобразено с техните потребности, компаниите от Европейския съюз могат да се възползват и от доста по-ниски цени на софтуера. Това е допустимо с помощта на траялата десетилетия битка на Европейски Съюз против корпоративните монополи, която докара до редица правни решения и закони, които разрешават и пазят препродажбата на софтуерни артикули в рамките на Съюза. Съгласно настоящото законодателство на Европейски Съюз производителите нямат право да попречват или контролират препродажбата на даден артикул след първата му продажба. Това разрешава на софтуерните брокери да купуват софтуерни артикули от компании, които към този момент не се нуждаят от тях, и да ги оферират за следващо потребление на доста по-ниски цени, в сравнение с биха им желали производителите, като по този метод икономисват на компаниите съществени суми от разноските.

" С помощта на софтуерните брокерски компании можете елементарно да спестите до 70% от разноските за програмен продукт ", споделя Якуб Шулак, основен изпълнителен шеф на, чиято компания има дълготраен опит на пазара и сега оперира в 9 европейски страни.

Да се обърне към опитни и безпристрастни експерти в региона на софтуерното лицензиране, като Forscope, е напълно натурален избор за всяка компания, която желае да е сигурна, че ресурсите ѝ се изразходват по най-ефективния метод и в неин интерес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР