Предприемат спешни мерки по укрепване на паметник на културата в

...
Предприемат спешни мерки по укрепване на паметник на културата в
Коментари Харесай

Укрепват опасен саморазрушаващ се паметник на културата в с. Свежен

Предприемат незабавни ограничения по подсилване на монумент на културата в село Свежен, който е рисков за преминаващи пешеходци и хора с коли. След сигнал на читатели на Actualno.com, през предишния месец е осъществена инспекция от контрольор на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” на Министерството на културата. При огледа на недвижимата културна полезност – „ Къща на Гурко Гюров ” - е открито, че градивното положение на постройката е спешно.
Инспекторът е установил, че постройката е във очевидно недобро положение, подбудено от въздействието на времето, неподдържането и естественото изхабяване на материала. Разположението на постройката, по отношение на уличната мрежа, може да сътвори предпоставки за катастрофи със инцидентни минувачи, преминаващи по прилежащия тротоар. Новите притежатели не са предприемали никакви стъпки за обезопасяване и подсилване на постройката, показват от Министерството на културата. Към момента регионът е обезопасен с защитна лента от кметството в село Свежен.
Отправено е напътствие към кмета на община Брезово, който в период от 14 дни следва да назначи комисия по Закона за културното завещание. Сформираният екип също би трябвало да извърши оглед и да сформира протокол, в който да опише типа и размера на нужните укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни действия. Поради тежкото физическо положение на обекта е указано комисията да изследва и опцията за реорганизация по достоверни данни и замяна на детайли, които могат да бъдат реинтегрирани назад по действителен подробност.
Националната културна полезност " Къща на Гурко Гюров ” в село Свежен е заявена с писмо на Националния институт за паметниците на културата от 1973 година, като архитектурно-строителен монумент на културата с категория „ ансамблово значение ”. Съгласно Закона за културното завещание постройката резервира своя статут и категория на единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност. Постройката обаче е частна благосъстоятелност.
Независимо, че притежателите са се сменили през годините, те са длъжни да поставят нужните грижи за запазване, предпазване и поддържане положителното положение на постройката. Освен това, техен ангажимент е и да алармират районните инспектори по запазване на културното завещание и общинските органи за настъпили увреждания по постройката или за дейности, по отношение на нея в нарушаване на Закона за културното завещание. В случай, че се наложи или възникне заличаване на недвижима културна полезност притежателите на са длъжни да я възстановят в същия тип.
Как и за какво се стигна до решението за предприемане на незабавни укрепителни ограничения за рисковата постройка, може да си припомните ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР