Предполагаемият заговор за сваляне на германското правителство, воден от самозван

...
Предполагаемият заговор за сваляне на германското правителство, воден от самозван
Коментари Харесай

Превратът в Германия: Антиваксъри прегръщат антисемити

Предполагаемият скрит план за събаряне на немското държавно управление, воден от мним принц, някогашен десантчик и берлински арбитър, се е коренил в мътна комбинация от следвоенно неодобрение, антисемитски теории на конспирацията и яд против до неотдавна работилите ограничавания, въведени зара ди пандемията, споделиха специалисти.

Полицията задържа в сряда 25 души, които бяха разказани като част немското придвижване " Граждани на Райха ". Въпреки че името допуска връзка с епохата на нацизма, в действителност то е отпратка към първата модерна общогерманска страна, образувана, когато кралят на Прусия Вилхелм Първи и неговият канцлер Ото декор Бисмарк сплотяват голям брой по-малки страни в единна империя или " Райх " през 1871 година.

" Гражданите на Райха " считат, че разделянето на Германия от съюзническите сили след Втората международна война и последвалото съставяне на демократични страни са били незаконни, и настояват, че истинският " Райх " към момента съществува.
" В известна степен те се разграничават от Третия райх ", разяснява Йоханес Кис от Института за проучване на демокрацията " Елзе Френкел-Брънсуик " в Лайпциг, визирайки немската тирания на Адолф Хитлер от 1933 година до 1945 година. " Но (те) съвсем безпроблемно работят дружно с всевъзможни искрено неонацистки групи ", добави той. 

Кис сподели през вчерашния ден, че възходът на придвижването " Граждани на Райха " отразява измененията, които са настъпили през последните години в крайнодясната част от политическия набор. Там, където откритото опълчване на съществуващия ред преди е било последна позиция, в този момент гневът против рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията от ковид, се е оказал плодородна почва за антиправителствени настроения, добави той.

Кис оприличи случилото се в Германия на това в Съединени американски щати, където придвижвания, проповядващи върховенството на бялата раса, се сплотиха с хора, които имат вяра, че " дълбоката страна " управлява държавното управление, и дружно се опълчиха на мирното предаване на властта след последните президентски избори.

Федералната прокуратура сподели, че някои от задържаните са имали съответни проекти да обхванат в немския парламент с оръжия. Подобна офанзива би била улеснена от обстоятелството, че един от упрекнатите конспиратори - Биргит Малсак-Винкеман - е някогашен народен представител от партията " Алтернатива за Германия " и познава чудесно постройката на Бундестага.

Прокуратурата съобщи, че групата е възнамерявала да направи Малсак-Винкеман министър на правораздаването след преврата, а новото държавно управление е щяло да се управлява от Хайнрих Тринайсети (на главната снимка). Седемдесет и една годишният представител на рода Ройс, който продължава да употребява купата " принц ", макар че Германия анулира формалната роля на монархията преди повече от един век, е бил разпознат като един от водачите на заговора, споделиха представители на управляващите.

Някои хора в Германия сложиха под въпрос дали обвинените екстремисти в действителност биха могли да проведат каквато и да било сериозна офанзива. Най-високопоставеният чиновник в областта на сигурността в страната, министърът на вътрешните работи Нанси Фезер, обаче сподели, че би било неточност сходни групи да бъдат подценявани, изключително в случай че, както се твърди в тази ситуация, измежду техните членове има хора, подготвени да боравят с огнестрелни оръжия, като бойци или служители на реда.

Олаф Сундермейер, проверяващ публицист от немската социална телевизия Ер Бе Бе, който е експерт по политическия екстремизъм, сподели, че управляващите дълго време са омаловажавали опасността от страна на " Гражданите на Райха ", до момента в който представител на организацията прострелял служител на реда преди шест години.

Освен че имат " история на радикализация ", доста от " Гражданите на Райха " споделят афинитет към Русия и са отворени към дезинформация, популяризирана от съветски медии, сподели Зундермайер. Той обаче сложи под въпрос изказванията, че е имало очевидно съглашателство с Москва за събаряне на немското държавно управление. " Не виждам каквито и да било доказателства за структурно, систематично взаимоотношение сред тези групи и съветските управляващи ", сподели Зундермайер, който следи придвижването от доста години.



Масираната полицейска акция против превратаджиите включваше 3000 познавач ченгета

Въпреки това федералната прокуратура съобщи, че принц Ройс се е свързал с представители на съветските управляващи, с цел да разиска проектите си, и единственият чужденец, арестуван в сряда, беше разпознат като Виталия Б., съветска гражданка. 

Германия е доста сензитивна към десния екстремизъм поради нацисткото си минало и неколкократните актове на принуждение, осъществени от неонацисти през последните години, в това число убийството на политик на локално равнище и смъртоносна офанзива против синагога през 2019 година.

Преди две години десни екстремисти, участващи в митинг против въведените поради пандемията ограничавания в страната, се пробваха безрезултатно да щурмуват постройката на Бундестага в Берлин. По-рано тази година управляващите арестуваха четирима души, упрекнати, че са възнамерявали да провокират продължително прекъсване на тока в цялата страна и да отвлекат министъра на опазването на здравето.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи през вчерашния ден, че е " удивително и в действителност извънредно ", че някогашен законодател е упрекнат в присъединяване в заговора, само че арестите са посочили, че " ние имаме страна, която може да се пази, народна власт, която може да се пази с цялостна мощ ".

Кис, специалистът по крайнодесните, сподели, че арестуваните тази седмица евентуално не са единствените екстремисти в придвижването " Граждани на Райха ", което, по оценка на немски чиновници в областта на сигурността, има повече от 20 хиляди последователи.

" Има и други сходни групи. Те са на същия стадий на радикализация. (Тези групи) може и да не са толкоз рискови, защото нямат достъп до оръжия и т. н Ние обаче ще станем очевидци на появяването на още сходни групи и, уповавам се, също по този начин на тяхното изправяне пред съда ", добави Кис. (БТА, с незначителни съкращения)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР