Предполагаемият стрелец от Мейн изглежда държеше пушка в стил AR-15

...
Предполагаемият стрелец от Мейн изглежда държеше пушка в стил AR-15
Коментари Харесай

Смъртоносните тайни на AR-15, предпочитаното оръжие за масовите убийци в САЩ

Предполагаемият стрелец от Мейн наподобява държеше пушка в жанр AR-15 съгласно фотоси, предоставени от правоприлагащите органи, написа The Washington Post.

Изглежда, че пушката е оборудвана с оптика и устройство, което държи два пълнителя дружно, единият вътре в оръжието, а другият до него, за по-бързо презареждане. Полуавтоматичните огнестрелни оръжия като пушки в жанр AR-15 могат да стрелят толкоз бързо, колкото стрелецът може да натисне спусъка. 

По-къса от бейзболна бухалка и по-лека от топка за боулинг, пушката AR-15 е обичаната полуавтоматична пушка на Америка. Достъпно е. Лесно е да стреляш. Лекият му обратен тласък улеснява прицелването.  Високоскоростните патрони на AR-15 вършат тази пушка толкоз смъртоносна, защото простреляните са безусловно разрушени от гърмежа. 

Това също я прави безспорна машина за ликвидиране и извънредно постоянна тематика в всеобщата зараза от всеобщи стрелби в Америка  – в това число последната в Люистън, щата Мейн в Съединени американски щати в сряда вечер. 

Най-малко 22 бяха убити и 50 до 60 ранени, откакто  въоръжен мъж, въоръжен с една от тези пушки, преследва  жертви в бар и скара, и зала за боулинг и отприщи кланица. Това е най-смъртоносната всеобща пукотевица в Америка тази година. 

Градът и съседният Обърн бяха блокирани и възходящият брой на смъртните случаи накара локалните  болници да разгласят събитие с всеобщи жертви. Органите на реда помолиха хората да се подслонят на място и да заключат вратите си.

Но какво има в тези оръжия, което ги прави съвсем синоним на всеобщи убийства?  

Според разбор на The Washington Post, припомнен от Daily Mail преди началото на 2023 година 10 от 17-те най-смъртоносни всеобщи стрелби в Съединени американски щати от 2012 година насам включват AR-15. 

Убиецът, който засипа с патрони концерт в Лас Вегас, е употребявал револвера през 2017 година, както и стрелецът в началното учебно заведение Санди Хук през 2012 г. 

Стрелецът от началното учебно заведение Роб, 18-годишният Салвадор Рамос, също е бил въоръжен с AR-15. 

Само тези три стрелби оставиха повече от 100 убити. 

Въпреки това, за запалянковците на оръжията, измислени като " пушката на Америка ", това не е задоволителна причина да ги забранят изцяло. 

Националната фондация за спортни стрелби, комерсиална група за огнестрелни оръжия, назовава AR-15 " спортна пушка ". 

Групата акцентира, че това е полуавтоматично оръжие, което изстрелва единствено един патрон с всяко натискане на спусъка, за разлика от изцяло автоматизираното, което непрекъснато изстрелва патрони. 

Опитен стрелец, въоръжен с характерен AR-15, може да изстреля от 45 до 100 патрона в минута. Персонализиран с пълнител за муниции с огромен потенциал, AR-15 може да изстреля 100-плюс, преди потребителят да бъде заставен да спре и да презареди. 

При клането в Лас Вегас Стивън Падок модифицира своя AR-15 с " неравномерен приклад ", който го кара да стреля със скоростта на картечница. 

Тази трансформация употребява естествения обратен тласък на пушката, с цел да накара огнестрелното оръжие да се плъзга напред-назад и да се " блъска " в пръста на стрелеца, натискайки спусъка с съвсем непрекъсната скорост.

64-годишният палач е изстрелял най-малко 90 патрона единствено за 10 секунди. 

След клането администрацията на Тръмп го забрани, само че федералният правилник беше анулиран от съд – решение, което администрацията на Байдън апелира.

Може би най-тревожният аспект на оръжието е смъртоносността на патроните му. 

AR-15 приема снаряд с релативно дребен диаметър, който съдържа относително огромно количество гориво. 

При изстрел тези снаряди се движат с три пъти по-голяма скорост от тези, изстреляни от револвери. И когато патроните ударят, те основават ударна вълна, която раздира жизненоважни органи и разрушава кости.

Противниците настояват, че цивилните нямат потребност от такива оръжия, които в началото са били предопределени за бойното поле. 

Оригиналният AR-15 е създаден от американската компания ArmaLite през 50-те години на предишния век. Инициалите AR значат ArmaLite Rifle, а цифрата 15 значи модела.

Оръжие в жанр " полесражение " в американските домове  

Производителят на огнестрелни оръжия Colt купува патента през 1959 година и стартира да създава револвера за военна и гражданска приложимост. В началото на 60-те години AR-15 става любим на Пентагона по време на войната във Виетнам. 

По-късно е създадена в изцяло автоматизирана военна пушка M16 и към момента се употребява от американски бойци през днешния ден. 

Colt към момента държи комерсиалната марка за произвеждане на AR-15, само че когато патентът изтече през 1977 година, съперници като Remington, Smith & Wesson и Ruger започнаха да вършат свои лични версии. 

Продадени са милиони. Но преди десетилетия клиентите не се интересуваха, защото цивилните избраха револвери и обичайни дълги пушки пред бойни оръжия. 

" Ще накараме членовете на NRA да минат около нашия щанд и да ни посочат ", сподели тогава Ранди Лут, президент и създател на производителя на оръжия DPMS, една от първите компании, които продават AR-15, пред Washington Post. 

Едва при започване на 2000-те - след растеж на интереса към огнестрелни оръжия след 11 септември - продажбите на AR-15 внезапно скочиха. 

БИЗНЕСЪТ ЗА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА НА AR-15  

Индустрията за огнестрелни оръжия се бореше със застоялост на продажбите в продължение на няколко години, когато федералната възбрана за нападателни оръжия изтече през 2004 г. 

Законът, подписан от президента Бил Клинтън през 1994 година, не разрешава производството на избрани полуавтоматични огнестрелни оръжия, в това число AR-15. 

Когато Конгресът и администрацията на президента Джордж У. Буш отхвърлиха да възобновят възбраната, имаше опция за производителите на оръжия. 

През 1994 година AR-15 съставляват единствено 2,2 % от всички оръжия, създадени в Америка. 

До 2019 година този брой е повишен до 25 % от всички създадени огнестрелни оръжия, съгласно данни от NSSF и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви. 

Президентът на DPMS Ранди Лут допусна, че потреблението на оръжието от военните по време на нашествието в Афганистан през 2001 година и техните маркетингови старания са създали оръжията по-привлекателни за потребителите. 

" Направихме го да наподобява ужасно ", сподели Лут пред Washington Post. — Същата причина, заради която си купуваш Corvette. 

Разследване на Комитета за контрол на Камарата от 2022 година откри, че петима огромни производители на оръжия - Daniel Defense, Bushmaster, Sig Sauer, Smith & Wesson Brands, Inc. и Sturm, Ruger & Co. - са спечелили общо 1 милиард $ доходи за 10 години от продажбата единствено на AR-15.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР