Предполага се, че технологиите подобряват живота ни. Съвременните домакински уреди

...
Предполага се, че технологиите подобряват живота ни. Съвременните домакински уреди
Коментари Харесай

Ето как технологиите крадат и отнемат времето ни

Предполага се, че технологиите усъвършенстват живота ни. Съвременните домашен уреди вършат чудеса – съдомиялните и пералните машини да вземем за пример ни икономисват доста време. Гласовите асистенти (вградени в смарт телефона или други сходно устройство) заместват будилниците и работят като персонални секретари, а мобилните телефони ни разрешават да поддържаме непрекъсната връзка. Но за какво тогава от ден на ден хора се оплакват от неналичието на свободно време?

Уви, за това са отговорни дребните „ черни огледала “: в случай че се вгледате деликатно в хората в кафетата, в публичния превоз или на работа, можете да видите телефони в ръцете им и да чуете много гръмко… безмълвие. И въпреки да има от ден на ден доказателства, че цифровите технологии могат да ни оказват помощ да спестим доста време, в последна сметка използваме тези часове, с цел да вършим от ден на ден ненужни неща.

Как става по този начин, че времето в никакъв случай не ни доближава? Виновни ли са технологиите?

Как прекарвате свободното си време?

Какво съгласно вас ви разсейва най-вече от значимите (и не толкоз важни) ежедневни действия? Най-вероятно най-често срещаният отговор е „ телефонът “, „ обществените мрежи “ и „ електронната поща “. И в действителност – щом получим някакво уведомление на смарт телефона си, бързо се разсейваме и губим визия за времето. Нещо повече, наподобява, че технологиите ни вършат по-малко продуктивни и понижават успеваемостта ни.

Многобройни изследвания демонстрират, че обсебването от цифровите технологии оказва голямо въздействие върху живота ни, само че най-често не го виждаме и даже не го осъзнаваме. Така да вземем за пример неотдавнашно изследване, извършено в Европа, сподели, че хората не желаят да губят време, по тази причина запълват всяка свободна минута с разнообразни задания (някои от които са невъзможни за осъществяване без съществуването на интернет).

Изглежда е време да обърнем внимание на това, което технологиите вършат с живота ни

Независимо дали става дума за очакване на рейса, утринно пробуждане или подготвяне за лягане, участниците в изследването оповестяват, че времето, което преди е било свободно, в този момент е запълнено с приложения за трениране на мозъка, основаване на описи с неща, които би трябвало да се създадат или опитат, въз основа на каналите в обществените медии и какви ли не други лайфхакове.

Изследователите означават, че повишаването на броя на цифровите задания се дължи частично на обстоятелството, че технологиите трансформират метода, по който мислим за свободното време и защо ни е нужно то. За доста хора към този момент не е задоволително просто да вечерят, да гледат телевизия или да спортуват – вместо това, в опит да се избегне загубата на време, тези действия се правят по едно и също време със сърфирането в интернет (в търсене на идеалния живот и всевъзможни постижения).

Технологии, внимание и памет

Друго изследване, извършено от софтуерния стартъп Sixty AI, демонстрира тежкото влияние на навика „ непрекъснато онлайн “. Над 85% от интервюираните 1000 души оповестяват, че технологиите имат противоположен резултат върху живота им – претрупват ги, пречат им да се съсредоточат, карат ги да се усещат лишени от време и са депресирани.

„ Макар че технологиите са предопределени да създадат живота ни по-ефективен, те вредят на психологичното ни здраве, взаимоотношенията и способността ни за свястно превозване на времето “, споделя Мат Елис, създател и основен изпълнителен шеф на Sixty AI.

Ние сме претрупани с цифрово наличие

Освен това по-ранни изследвания демонстрираха, че най-малко половината от дейните консуматори на интернет изпитват нужда неотложно да отговорят на известията. Това значи, че приблизително преглеждаме известията най-вече няколко минути. При това е известно, че многозадачната работа в обществените мрежи понижава продуктивността на паметта.

„ Смартфоните и цифровите технологии фундаментално понижават концентрацията. Не можем да се концентрираме върху значимите задания, само че и не можем да спрем да се разсейваме от непрекъснатите вести, защото самите технологии са безусловно основани, с цел да прихваната и да задържат вниманието на потребителите “, споделят откривателите от центъра „ Харис “ в Съединени американски щати.

Но ето кое е изключително изненадващо – даже когато смарт телефонът не е включен, ние продължаваме да усещаме неговото влияние. Едно извънредно забавно изследване откри, че самото наличие на смарт телефон понижава потенциала на паметта и способността ни да разсъждаваме. Ето за какво е толкоз значимо да слагаме граници към технологиите и да прекарваме повече време без сходни устройства.

Технологиите и взаимоотношенията

Друга причина за безпокойствие е въздействието на технологиите върху взаимоотношенията с другите. Според специалистите повода е елементарна – ние не се разбираме толкоз добре, колкото си мислим, че се разбираме онлайн, а офлайн сме непрекъснато разсеяни.

Хората поддържат връзка по-добре лице в лице. Жалко е единствено, че непрекъснатото наличие на технологии като смарт телефоните значи, че в действителност сме все по-малко свързани с хората в действителния живот

Когато изпращаме имейли, текстови известия или просто поддържаме връзка онлайн, е доста по-вероятно да изтълкуваме неправилно това, което другите споделят. Изводът е, че все по-широкото потребление на цифровите технологии попречва нашите информационни умения, като да вземем за пример способността да показваме това, което желаеме да кажем, и да тълкуваме физическите сигнали на другите хора. Съгласете се, че тези въпроси са значими за всички. Буквално за всеки, който в миналото се е докосвал до смарт телефон.

Устройства и време – за какво това е толкоз значимо?

Така че вездесъщият мобилен телефон в действителност краде времето ни, само че какво можем да създадем по въпроса? Изследователите настояват, че с цел да си възвърнем естественото чувство за време, би трябвало да преосмислим връзката си със смарт телефона и метода, по който управляваме времето си. Така че, с цел да се отървете от навика да го запълвате с от ден на ден и повече задания, първо би трябвало да признаете, че от време на време е обикновено да вършиме единствено малко или напряко нищо.

„ Създайте си табиет да си изключвате смарт телефона, да го премествате в друга стая и да поставяте ефикасни граници сред работата и персоналния живот и за това по кое време ще го употребявате и по кое време не. Това може да е най-хубавият метод да станете по-продуктивни и по-щастливи, както и да изградите положителни взаимоотношения с хората към вас, споделя „ цифровият етик “ и създател на Центъра за хуманни технологии Тристан Харис.

Подобно на крадците, днешните грабители на време са хитри, незабележими и вземат най-ценното за нас без наше познание

Друга причина да преразгледате връзката си с цифровите технологии е фактът, че те форсират темпото на живот. Вземете да вземем за пример електронната поща и онлайн срещите – преди да се появят, трябваше да чакаме позвънявания и писма (или даже да пътуваме до други градове и страни, с цел да разговаряме).

А в този момент организираме онлайн срещи, сред които даже нямаме време да хапнем – толкоз са към този момент размити границите сред работата, всекидневието и технологиите, които в действителност крадат времето ни. И въпреки че интернет, обществените мрежи и навикът да поддържаме връзка имат доста преимущества, те не могат да заменят общуването лице в лице и да създадат деня ни субективно по-дълъг.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР