Предпазните средства трябва да са устойчиви и на изпотяванеНякои от

...
Предпазните средства трябва да са устойчиви и на изпотяванеНякои от
Коментари Харесай

Доц. д-р Румяна Янкова: Не сте защитени от слънцето, ако работите до прозореца

Предпазните средства би трябвало да са устойчиви и на изпотяване
Някои от съставените елементи им могат да провокират пигментация

Слънцезащитните средства би трябвало да са освен с висок фактор (SPF 50+) и да са водоустойчиви, само че и да не се отмиват от потта, която щедро се отделя в горещото време. Това важи изключително за спортуващите хора, предизвестява доцент доктор Румяна Янкова, кожен лекар и алерголог от Пловдив, основател на “Детска Евромеланома” - част от европейската акция “Евромеланома” за диагностициране на кожни новообразувания.

Когато кожата е намазана с тъничък пласт слънцезащитен препарат, потта, отделяна от милионите потни жлези по тялото, го “избутва” и огромни сектори остават на процедура без отбрана. Затова препаратите, употребявани от спортуващите, а и изобщо от хората, които се потят повече, би трябвало да бъдат или с плътна текстура, или с минерален състав, който обезпечава тази компактност в избрана степен, изяснява доктор Янкова. Напоследък обаче в здравната литература се приказва, че би трябвало да има баланс сред степента на изпотяване и нуждата от фотозащита, тъй като прекомерно плътният пласт препарат ще “запечата” кожата и ще наруши степента на изпотяването. А то обезпечава естествената ни терморегулация. В някои случаи се ползват антиперспиранти за понижаване на изпотяването и по-късно - фотозащитен артикул.

Много чест проблем за кожните лекари е акнето, при което има задръстване (оклузия) на порите - устието на космено-мастния фоликул. Самото слънце много постоянно провокира задръстване и това е една от аргументите през есента акнето да се утежнява. Ултравиолетовите лъчи провокират засилено формиране на рогови кафези, в това число и в космените фоликули, със съответното формиране на комедони. В този случай, в случай че се ползват по-плътни слънцезащитни препарати, те имат оклузивно деяние. Получава се взаимоотношение сред ултравиолетовите лъчи и слънцезащитния препарат. Поради тази причина производителите на профилирани препарати оферират артикули с по-различна текстура - порьозна и лишена от мазнини, с цел да се избегне спомагателното задръстване на порите. Върху тях наложително се слага знак “oil free”.

Интересен феномен е пигментацията. На нея се обръща изключително внимание през последните години. Става дума за пигментацията, провокирана от избрани артикули и съставни елементи в тях. Това се случва доста постоянно, когато в продуктите има химичен сътрудник.

Напоследък се опитва с така наречен широкоспектърни фотозащити - освен против ултравиолетовите А и В лъчи, а и против високоенергийната синя светлина, която е отвън ултравиолетовия набор (с дължина на вълната 400-500 nm). Тя е нездравословна за зрението.

Трябва да има баланс сред използването на слънцезащитни артикули, използването на сянка (но не на чадъра на плажа, който обезпечава единствено една трета от защитата) и предпазването от синята светлина. Малко хора знаят, че тя прониква и през прозорците, предизвестява доцент Янкова. Затова не може човек 8 часа да стои на 50 см от прозореца и да си мисли, че е предпазен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР