Предпазните колани празнуват важна годишнина в Opel това лято -

...
Предпазните колани празнуват важна годишнина в Opel това лято -
Коментари Харесай

Opel празнува 50 години предпазни колани

Предпазните колани честват значима годишнина в Opel това лято - преди 50 години, през 1973 година, автомобилният производител стартира да конфигурира общоприети триточкови системи за колани във всички свои модели. Базираната в Рюселсхайм компания тогава изпреварва времето, защото защитните колани стават наложителни в Германия едвам три години по-късно.

Средно 15 метра защитни колани са инсталирани във всеки модел на Opel. Общо след пет десетилетия това води до към 750 милиона метра ремъци и това подхожда на 18 обиколки на екватора. Opel организира акция за приемането на защитните колани през цялото време. През 1969 година инженерите на Opel показват резултатите от своята стратегия за проучване на злополуки пред представители на пресата в тестовия център в Дуденхофен.

Най-важното обръщение обвързвано с защитните колани - повече от половината от всички жертви на произшествия към момента можеха да са живи, в случай че са употребявали защитни колани. Въпреки това милиони хора не поставят колани до 1 януари 1976 година, когато защитните колани стават наложителни.

По това време мнозина считат колана за прекомерно комплициран за слагане. Мненията са че коланът лимитира персоналната независимост, а неговият резултат върху сигурността е подозрителен. Но терзанията замлъкват, когато броят на жертвите на пътя стартира да понижава.

В същото време експертите по сигурност в Opel непрестанно усъвършенстват системите. През 1986 година Omega става първият автомобил в света, който има регулируеми по височина защитни колани на предните и задните седалки като стандарт. През 1991 година Opel показа обтегача на колана в Astra F, последван от пълноразмерната въздушна възглавница и дейни и пасивни системи за сигурност като антиблокираща спирачна система и електронна стратегия за непоклатимост.

Инженерите основават на настоящия модел Astra адаптивен ограничител на силата на колана. Той управлява още по-прецизно силата на колана, която работи върху тялото при удар, с цел да понижи оптимално пострадванията и в това време да защищити оптимално лидера. Адаптивно следената система за обезопасяване употребява датчици, с цел да разпознае тежестта на случая и оптимално приспособява силата на колана към хода на злополуката.

Коланът е неоспорим плюс в сигурността, който може да направи всичко друго даже и през днешния ден. Защото макар всички въздушни възглавници и системи за подкрепяне - „ Предпазният колан към момента е най-важният избавител в колата “, споделя Петер Шуслер, управител пасивни системи за обезопасяване в Opel в Рюселсхайм.

Екипът на Рюселсхайм също е ориентиран към по-далечното бъдеще, където се счита че самостоятелното шофиране ще преобърне доста неща. Главно тъй като пасажерите в транспортното средство към този момент няма да седят извънредно с лице напред, а може да са един против различен. А някои даже могат да бъдат возени, до момента в който лежат. Възможно решение тогава ще е защитните колани да бъдат изцяло интегрирани в седалките.

„ Ние към този момент работим интензивно по въпроса какво значи това в елементи за системите за обезопасяване “, изяснява Петер Шуслер. Историята на триумфа на защитните колани, която продължава към този момент пет десетилетия, ще бъде обогатена с още доста глави за развиване с бъдещите провокации.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР