Предоставянето на излезли от употреба изтребители на Украйнапоставя сложен въпрос,

...
Предоставянето на излезли от употреба изтребители на Украйнапоставя сложен въпрос,
Коментари Харесай

Австралия: Доставката на старите ни самолети за Украйна е сложна, но разговаряме

Предоставянето на излезли от приложимост изтребители на Украйнапоставя " комплициран въпрос ", съобщи министърът на защитата на Австралия Ричард Марлес,предаде Агенция Франс Прес.

В рамките на срещата на върха на НАТО в Литва през нощта Австралия усили поддръжката си за Украйна, като даде обещание да изпрати спомагателен флот от 30 бойни машини на пехотата „ Bushmaster “ на стойност 67 млн. $.

Киев също по този начин насочи питане към Австралия за положението на десетки излезли от употреба изтребители F-18, които биха могли да обезпечат сериозна поддръжка против мощта на съветските военновъздушни сили.

Марлес съобщи, че диалозите за даване на самолетите не престават, само че са доста по-трудни от другите форми на военна поддръжка.

" Самолетите стават доста по-сложен въпрос ", сподели той пред националната телевизия ABC.

" Ситуацията към самолетите е много комплицирана, само че ние ще продължим да водим диалози с Украйна по този въпрос.

" Това, което даваме, и това, което вършим, би трябвало да бъде практично и да има значение ".

Посланикът на Украйна в Австралия Василий Мирошниченко съобщи през юни, че Киев се интересува от самолетите.

" Имаше искане за информация ", сподели Мирошниченко.

" Украйна изследва опциите на изтребителите, в това число и този ", добави той.

Флотът на Кралските австралийски военновъздушни сили от 71 броя F-18 беше пенсиониран сред 2019 и 2021 година, като освободи място за най-модерните F-35.

Военни анализатори са пресметнали, че сега към 40 изтребителя се намират на склад, макар че не е ясно какъв брой от тях са подготвени да летят.

Понастоящем Украйна разполага с към 82 изтребителя и щурмови самолета, съгласно обявата " Военен баланс " на Международния институт за стратегически проучвания

Всяко съглашение за изпращане на самолетите в Украйна ще изисква забележителен брой дипломатически и логистични старания и е малко евентуално да бъде подписано бързо.

По-рано тази седмица Австралия разгласи, че краткотрайно ще разположи в Германия за шест месеца аероплан за наблюдаване E-7A „ Wedgetail “, който ще следи линиите за доставки, минаващи към Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР