Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява. ... Планът

...
Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява. ... Планът
Коментари Харесай

Васил Велев: Планът за реформи се преформатира в антикризисни мерки

" Предложеното в актуализацията на бюджета не ни удовлетворява.... Планът за промени, които да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, се преформатира в антикризисни ограничения, т.е. няма да вършим промени, а ще има антикризисни ограничения. Въпросът е каква е рецесията ".

Това съобщи пред БНР ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Според него рецесията се състои в голямата инфлация.

Велев беше безапелационен, че главната мярка за бизнеса би трябвало да е компенсиране на високите цени на електрическата енергия.

" Това е първата, втората и третата мярка. И още - отново същото, три пъти, с цел да стане ясно какъв брой значимо е това. Това ще докара до прекъсване на обедняването, тъй като тази висока инфлация води до това, че със същите пари хората могат да си купят по-малко неща - както с настоящите заплати, по този начин и със спестените в банките 100 милиарда лв., които към този момент са 85 милиарда лв.. 15 милиарда лв. са отпътували, инфлацията ги е изтрила. Ако не вземем тези ограничения, за които ние настояваме, ще стане по този начин, че след още няколко месеца ще изтрие още 10-ина милиарда лв. ", изясни Велев.

" В актуализацията на бюджета няма заложен механизъм и средства за продължение на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Не е написано и по този метод не е обезпечено. Има импортиран един проектозакон за изменение на Закона за енергетиката. Доста общи са текстовете там, тъй че да няма гаранции, че това ще се осъществя. В същото време се изсипват едни 2 милиарда лв. (за антикризисните ограничения на държавното управление - б.р.), които са нефокусирани. Те не са ориентирани към най-нуждаещите се, а в съвсем всички случаи са ориентирани към всички. Има още скрити 5 милиарда лв., които са като дотация за всички, а освен за нуждаещите се, в плана за решение на КЕВР. Там с 1 милиарда лева се субсидира парното на всички и с още 4,2 милиарда лева се субсидира електрическата енергия - още веднъж за всички. По този метод се минира опцията стопанската система у нас да работи на конкурентни цени ", разяснява още ръководителят на АИКБ.

По думите му тази дотация най-после я заплащат работещите хора в заводите и предприятията, тъй като " техният ток е безценен и предприятията стават неконкурентоспособни и колкото повече пари се заплащат за ток, толкоз по-малко пари остават за заплати и за тяхното нарастване ".

" Евтиният ток на хора с благоприятни условия и евтиното парно на софиянци го заплащат работещите хора в заводите. Няма по какъв начин да се съгласим с това, " заяв ще Велев.

Васил Велев дефинира като " легенда " изказванието, че " Газпром " е прекратил доставките на газ за България.

" Защо не ги спря на Италия, Германия, Франция. Трябваше да създадем заплащанията по метода, по който те предложиха. Договорът не е преустановен, а в него има уговорка " Вземи или заплати ", т.е. през декември може да се окаже, че би трябвало да плащаме стотици милиони, без да сме потребили този газ, " разяснява още той.

Според него България продължава да използва съветски газ, само че посредством медиатори, " вместо непосредствено - на по-добра цена ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР