Предложенията за промени в законодателството за хората с увреждания ще

...
Предложенията за промени в законодателството за хората с увреждания ще
Коментари Харесай

Изслушаха в НС социалния министър Бисер Петков за хода на реформите

Предложенията за промени в законодателството за хората с увреждания ще бъдат подготвени наесен. Социалният министър Бисер Петков беше изслушан от Народното събрание за хода на промените и митингите на хората с увреждания. Той заяви, че протестирашите майки са отказали да се срещнат с него.

Законопроектът за хората с увреждания планува нов тип оценка на самостоятелните им потребности. От нея ще зависи поддръжката, която ще получават. Според обществения министър проектозаконът за персоналната помощ, квалифициран от протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова, взема решение казуса на част от хората с увреждания и ангажира голям бюджетен запас.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: " Една от аргументите и запасите за неговата непдокрепа до този миг е,че той съставлява един празен чек, който би трябвало да бъде подписан, тъй като той планува безлимитна персонална помощ.
Бисер Петков изясни, че персоналната помощ ще се регламентирана в новите 2 закона и ще е съобразена с опциите на държавния бюджет. От опозицията желаеха министър председателят и финансовият министър да отговорят дали ще има пари за готвените промени.

Антон Кутев, народен представител от Българска социалистическа партия за България: Защото, в случай че тук го няма финансовия министър, с цел да поддържа това, което вие мислите да вършиме, нито една от концепциите ви няма да се реализира и вие го виждате по метода, по който пишете законопроектите. Хасан Адемов, народен представител от Движение за права и свободи: Искам още веднъж да прикани представителите на ръководещото болшинство, представителите на държавното управление да поемат своята отговорност.
Бисер Петков сподели, че е разговарял с премиера и с финансовия министър за обезпечаване на пари за настояванията на хората с увреждания.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Има очакване от всички да получат нещо от тези законови промени. Затова в действителност ние търсим едно равнище на единодушие и в случай че това единодушие бъде реализирано по съответния метод тогава, евентуално каквато и да е цената тя ще бъде платена.
Хора с увреждания от национално-представените организации разпънаха палатка и в Пловдив. Те желаят промяна, само че не във типа препоръчан от майките на деца с увреждания. Социалният министър прикани и двете протестиращи групи да продължат разговора в залите на министерството.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР