Предложенията за промени между двете четения на Бюджет 2023 могат

...
Предложенията за промени между двете четения на Бюджет 2023 могат
Коментари Харесай

Идеите за промяна в Бюджет 2023: Основно повече заплати и помощи за земеделието

Предложенията за промени сред двете четения на Бюджет 2023 могат да се обобщят по този начин - заплати и помощи за земеделци. С изключение на Политическа партия, депутати от всички останали парламентарни сили са внесли текстове с разнородни хрумвания (общо над 60 на брой) за нарастване на разноските и нито една за усъвършенстването им като новите разходи са препоръчани да са главно за сметка на финансовите вложения.Преди няколко седмици финансовият министър Асен Василев съобщи, че е допустимо да бъдат увеличени заплатите, както желаят синдикатите с новия бюджет за 2023 година, само че в случай че се понижат разноските на други браншове.

Предложенията за промени сред двете четения на Бюджет 2023 могат да се обобщят по този начин - заплати и помощи за земеделци. С изключение на Политическа партия, депутати от всички останали парламентарни сили са внесли текстове с разнородни хрумвания (общо над 60 на брой) за нарастване на разноските и нито една за усъвършенстването им като новите разходи са препоръчани да са главно за сметка на финансовите вложения.

Преди няколко седмици финансовият министър Асен Василев съобщи, че е допустимо да бъдат увеличени заплатите, както желаят синдикатите с новия бюджет за 2023 година, само че в случай че се понижат разноските на други браншове.

Най-многобройните претенции на депутатите в този момент са точно за растеж на заплатите в разнообразни ведомства. Някои от тях даже се припокриват, което приказва, че са имали срещи с едни и същи хора. На първо място това очевидно са синдикатите - в коридорите на Народното събрание от КНСБ към този момент разясниха, че всички претенции, издигнати на проведените от синдикатите митинги за растеж на заплатите в разнообразни институции, са задоволени и са импортирани като оферти в Народното събрание. Още по-странното е, че ГЕРБ и Движение за права и свободи до неотдавна подлагаха на критика политиката на нарастване на заплати и пенсии, тъй като тя е проинфлационна и не е здравословна за фиска, само че в този момент на процедура оферират тъкмо това.

Веднъж увеличените хонорари обаче няма по какъв начин да се понижат, т.е. всичко препоръчано в този момент ще тежи по две в бюджета за идната година, който занапред се обрисува на недостиг.
Реклама И за Министерство на вътрешните работи, и за просвета, и за незабавна помощ
Най-щедрото предложение е на депутати на ГЕРБ и Движение за права и свободи - за нарастване с 10% на заплати и други добавки за работещите в системата на Министерство на вътрешните работи - общо 157.2 млн. лева От разбивката се схваща, че при излизане в заплатен годишен отпуск да вземем за пример, служителите на реда имат право на 35 лева за пътни разноски. Сега концепцията е тези пари да станат по 120 лева Само за информация - сега бюджетът за личен състав на Министерство на вътрешните работи е в размер на 2.17 милиарда лв.. Всяка година тази сума пораства, а резултатът от работата на полицията се вижда и с просто око (с цялото почитание към труда на всички съзнателни полицаи) и той мъчно може да се назова добър.

Анблок предложение за растеж на заплатите в Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, Спешна помощ, РЗИ, Национално тол ръководство, Агенцията по горите, Селскостопанска академия, лечебните заведения, заетите в бранш Култура има и Българска социалистическа партия. Общата сметка за половин година е към 230 млн. лева Като партията на Корнелия Нинова е била по-скромна по отношение на Министерство на вътрешните работи и за тях е поискала единствено 140 млн. лева

Ето и някои от другите претенции на партиите, които сега гласоподават дружно по доста от тематиките:

За сметка на повече доходи от Данък добавена стойност депутати от ГЕРБ желаят да се провиснал 5.6 млн. лева за създаване на лаборатория на Капитан Андреево, както и 8 млн. лева за самолетни ракети за разпръскване на градушките. Движение за права и свободи, ГЕРБ и Демократична България желаят нарастване на заплатите с 10% на чиновниците в пандизите и правосъдна защита. За задачата се желаят общо 11 млн. лева за сметка на финансовите разноски. ГЕРБ предлага 36 млн. лева от финансовите разноски да се насочат към нарастване на заплатите в Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции. Подобно искане имат депутати от Движение за права и свободи. То е за 23 млн. лева за заплати единствено в незабавната помощ. От ГЕРБ желаят и нарастване на заплати в културната сфера Движение за права и свободи оферират нарастване на заплатите в Национален осигурителен институт, за което ще са нужни към 8 млн. лева Има Такъв Народ още веднъж оферират дотацията за партиите да стане 1 лева, както и нараствания на заплати в разнообразни структури.
Реклама И малко за градежи и земеделие
ОТ Движение за права и свободи упорстват минималния застрахователен предел за земеделците да остане на сегашните равнища от 710 лева и да не се усилва до 780 лева Това си е обичайната политика на партията, чиито гласоподаватели са от аграрни региони. Пак по тази логичност от партията желаят още 170 млн. лева за обезщетения на земеделските производители поради поскъпнали торове, фуражи и така нататък От ГЕРБ пък упорстват за 20 млн. лева за обезщетения на потърпевши от естествени бедствия земеделци.

Движение за права и свободи са поискали 1.45 млн. лева и за създаване на трапезария и ремонт на българската гимназия в Молдова, ГЕРБ - за градеж на спортна площадка в същото учебно заведение.

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов пък са се подписали под предложение да се провиснал 310 хиляди лева за ремонт на остарялата джамия в Пазарджик.

Обсъждането на предложенията следва идната седмица, когато Бюджет 2023 би трябвало да бъде признат дефинитивно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР