Предложенията на ООО „Газпром Експорт за изменения и допълнения в

...
Предложенията на ООО „Газпром Експорт за изменения и допълнения в
Коментари Харесай

Булгаргаз и Газпром подписаха анекси към договора за доставка на газ

Предложенията на ООО „ Газпром Експорт " за промени и допълнения в Договора за доставка на природен газ подхождат на поетите задължения на Газпром пред Европейска комисия и са в интерес на „ Булгаргаз " ЕАД. Това оповестиха в свое мнение от сдружението.
От „ Булгаргаз “ предоставиха информация по отношение на Решението на Европейската комисия (ЕК) и поетите от Газпром задължения, засягащи няколко страни от Югоизточна Европа.
От позицията им излиза наяве, че на 24 май 2018 година ЕК (ЕК) е оповестила, че е приела решение, с което прави правно обвързващи уговорките, препоръчани от Газпром, и с това завършва антитръстовото дело против сдружението. „ С приемането на уговорките, според член 9 от Регламент 1/2003, Европейска комисия приключва производството, без да се произнесе във връзка с това дали Газпром е направил нарушаване (и без да наложи финансова санкция), като Газпром се задължава да извърши уговорките. От оповестената информация е видно, че уговорките са запазили в началото препоръчаната конструкция, само че са претърпели промени в сходство с получената противоположна връзка от заинтригуваните страни в пазарния тест, в това число предложенията на българската страна “, разясняват от „ Булгаргаз “ и прибавят, че подробна информация за Решението на Европейска комисия и поетите от страна на Газпром задължения може да бъде открита в регистъра на Главна дирекция Конкуренция на Европейска комисия: http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=1_39816, а къс информативен материал на български език, направен от Европейска комисия, е разполагаем на адрес: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3921_bg.htm.
„ В осъществяване на решението на Европейска комисия, ООО „ Газпром Експорт " подава в „ Булгаргаз " ЕАД предложение за промени и допълнения в Договора за доставка на природен газ, което в сходство с поетите задължения пред Европейска комисия планува следното: 1) Изменение на клаузата за преразглеждане на цената, тъй че всяка от страните да може да задейства преразглеждане на цената, в случай че (i) има забележителна смяна на икономическите условия на Европейските газови пазари, които са отвън контрола на страните и/или (ii) в случай че цената не отразява смяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или смяната на цените на газа в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа. Честотата на преразглеждане е един път на всеки две години, както и изключително право на преразглеждане на всеки пет години. Първото преразглеждане на цената е възможно когато и да е, след влизане в действие на клаузата за преразглеждане на цената; 2) Въвеждане на опция „ Булгаргаз " ЕАД да изиска смяна на точката на доставка (Негру Вода), като изиска всички или част от контрактуваните размери газ (не по-малко от 50 милиона куб. метра на година и за интервал не по-малко от 12 месеца) да бъдат доставяни в точка на доставка Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия. „ Булгаргаз " ЕАД може да изиска тази смяна, в случай че не е в положение независимо да провежда преноса на газ. Уреждат се изискванията за смяна, основанията за отвод от страна на ООО „ Газпром Експорт ", както и разрешаване на разногласия от Monitoring Trustee (Контролиращ управител) “, се показва в мнението на компанията.
„ Предложенията на ООО „ Газпром Експорт " за промени и допълнения в Договора за доставка на природен газ подхождат на поетите задължения на Газпром пред Европейска комисия и са в интерес на „ Булгаргаз " ЕАД. Предвид това, същите бяха признати от Съвета на шефовете на „ Булгаргаз " ЕАД и от едноличния притежател на капитала „ Български енергиен холдинг " ЕАД.
Между страните бяха подписани съответни анекси към Договора за доставка на природен газ, с които той към този момент е наведен в сходство с утвърдените от Европейска комисия задължения “, прецизират от „ Булгаргаз “.
„ Във връзка с подписването на анексите, „ Булгаргаз " ЕАД инициира среща с ООО „ Газпром Експорт ", която се организира на 28.09.2018г. в гр.Санкт Петербург. В допълнение към тематиката за уговорките, „ Булгаргаз " ЕАД сложи за разискване и други търговски и механически въпроси, с което се даде началото на развой на договаряне за изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ. Следващата работна среща сред специалисти на двете сдружения е планувана през месец ноември 2018 година “, излиза наяве още от мнението.
От „ Булгаргаз " ЕАД прибавят още, че ще осведомят навреме своите клиенти и българската общност за развиването на комерсиалните връзки с ООО „ Газпром Експорт ", свързани с доставките на природен газ за страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР