Вчера на протест кметове и жители на карловските села Богдан,

...
Вчера на протест кметове и жители на карловските села Богдан,
Коментари Харесай

От исканите 38 млн. лв. за възстанояване на карловските села, властта отпуска 10 млн.

Вчера на митинг кметове и поданици на карловските села Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново желаеха да си получат недоизплатените средства.

От нужните 75 милиона лв. за цялостно очистване на последствията от бедствията до момента получихме единствено 20% от средствата (около 17 млн. лева.), за да можем да изградим разрушеното от естествената буря. Средствата, които ние желаеме повече от половин година, са малко над 38 млн. лв. (38 000 520 лева.) въз основата на планове с позволение за градеж, въз основата на процедури по Закона за публични поръчки и подписани контракти с реализатори ", сподели кметът на Карлово.

С желаните 38 милиона лв. за 2024 година би трябвало да се продължи осъществяването на плановете за възобновяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата. Настояват и да бъдат планувани в допълнение близо 20 милиона лена в бюджета на Междуведомствената комисия за 2025 година, с които да бъде довършено възобновяване на разрушената от бедствието инфраструктура.

Главчев обаче беше безапелационен още през вчерашния ден, че ще получат " вероятните средства в границите на бюджета ", само че няма по какъв начин да бъдат изплатени 38 милиона лв., поради, че " сега на власт е длъжностен кабинет, чиято съществена задача е организирането на почтени и транспарантни избори ". Той посочи и че докладите за изразходваните до момента 24 млн. са пристигнали на 28 май.

В диалога през днешния ден участваха и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова , министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев

Отново бе изразена тезата, че в незабавен порядък ще се събере Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, която ще дефинира в елементи параметрите на помощта от страната за потърпевшите обитаеми места. Още на идващото държавно съвещание служебният кабинет ще може да одобри и решение за разпределяне на средствата, стана ясно след срещата. 

" Така, откакто месеци наред локалната власт е отправяла апели за помощ от страната безуспешно, към този момент ще могат да продължат редица значими действия по речните корита и мостовете ", показват от държавната осведомителна работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР