Предложенията на доскорошния министър на е-управлението Божидар Божанов, свързани с

...
Предложенията на доскорошния министър на е-управлението Божидар Божанов, свързани с
Коментари Харесай

Предложенията на Божанов за имотния регистър не срещнаха подкрепа

Предложенията на досегашния министър на е-управлението Божидар Божанов, свързани с промени в Закона за кадастъра и имотния указател, не съумяха да получат утвърждение на второ четене при гледането им в Регионална комисия в Народното събрание.

По време на полемиката в зала се оказа, че Европейската комисия е поискала прецизиране на някои текстове в законопроекта, защото той е обвързван с парите по втория транш от Плана за възобновяване и резистентност. 

Божанов оферираше още по-голяма цифровизация на процесите и отпадане на ненужното вървене до институции. Част от предложенията му обаче бяха отхвърлени за разглеждане по допустимост. Други, които стигнаха до разглеждане, не получиха нужната поддръжка.

Припомняме, че измененията е Закона за кадастъра и имотния указател бяха импортирани от Министерския съвет, като задачата е да се реализира цялостна цифровизация на документите. 

Промените към този момент минаха първо четене в зала, като сред двете четения с изключение на „ Демократична България “, и „ Продължаваме промяната “ предложи някои хрумвания, свързани с техническо доуточняване на някои термини. Повечето от тях също отпаднаха на днешното второ четене на закона в Комисията.
Коментари от Европейска комисия
Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че след влизането на законопроекта в Народно събрание, от Европейската комисия са получени спомагателни мнения за прецизиране на текстовете.

Законопроектът и в този момент дава отговор на задачите по ПВУ, само че прецизирането ще олекоти бъдещите полемики с Европейска комисия. Те ще одобряват, че той извършва в елементи заложените цели, написани като поети задължения “, изясни Пеканов.

От изявлението на представител на Агенцията по вписванията стана ясно, че Европейска комисия е поискала на няколко места категорично да се спомене, че наличието на електронните партиди би трябвало да дава отговор и да се преценява с данните в съществуващите лични партиди. Регламентират се и съответните отговорности на съдиите по вписванията. Те ще имат подготвеност да ревизират наличието на партидата и идентичността на електронната форма с хартиения притежател, както и да подпишат партидата, а с това и да удостоверят осъществената инспекция.

Тези промени бяха признати от Комисията.
Промените в Закон за устройство на територията
Регионалната комисия трябваше да прегледа и законопроекти, свързани със Закона за устройство на територията. На един от тях вносител е Министерския съвет и предлага легализиране на всички противозаконни инфраструктурни обекти в страната.

По предложение на Младен Шишков (ГЕРБ) обаче законопроектите отпаднаха от дневния ред на комисията. Шишков изрази мнение, че други членове на комисията участват на други съвещания и поради това разглеждането на текстовете би трябвало да остане за след Нова година. Предложението му получи поддръжка от членовете на комисията.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинимотен указател цифровизация Божидар Божанов Регионална комисия Агенция по кадастър ПоследниНай-четениПолитика 20 Предложенията на Божанов за имотния указател не срещнаха поддръжка Градоустройство 64 Санирането на публични здания се финансира с 408 млн. лева Градоустройство 100 Контролът върху професионалните домоуправители се стяга Политика 812 Отстъпката за горивата продължава и след Нова година Компании 2642 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2267 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2147 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Транспорт 1572 След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Всички новини17:11 Индустрии 20 Syngenta пуска хибридна пшеница на полетата в Съединени американски щати

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР