Предложеният от Обединени патриоти законопроект за опазването на българския език

...
Предложеният от Обединени патриоти законопроект за опазването на българския език
Коментари Харесай

Зам.-председателят на Обединени патриоти не обясни как ще действа езиковата полиция

Предложеният от " Обединени патриоти " законопроект за опазването на българския език не бил препоръчан, с цел да се търсят неточности, а тъй като имало елементи от територията на България, където цялата администрация приказва на небългарски език и се чудиш дали си в Анадола или в България. Това съобщи зам.-председател на парламентарната група на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов.
Веселинов беше подложен на медийния ешафод, откакто в едно от прессъобщенията на „ Обединени патриоти” за новия закон лъснаха пет неточности – пунктуационни и касаещи цялостен член. Например: " Законопроектът вкарва редица ограничавания за администрацията, в това число и за чиновници от частния бранш, като тези на мобилните оператори, да вземем за пример, да употребяват в работата си кирилицата и българския език ". Той изясни, че известието било на НФСБ.
На въпрос на Нова телевизия към Веселинов по какъв начин ще работи на процедура плануваният механизъм да се постановат санкции сред 1000 и 5000 лв. на служители, в случай че не приказват български език, отговорът беше – а центърът на София да не е по-хубаво място, там англоезичните надписи са повече, с пояснението, че надписите на корпоративни здания да вземем за пример би трябвало да са кирилица преди всичко. За имената на уеб страниците обаче законът нямало да важи. Ще се желае обаче продаваната в България техника да може да работи с кирилица.
Това е част от тази политика, която покачва етническото напрежение, разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Точно те, които официализираха езика на омразата, да вкарват езикова полиция, иронизира известният с прякора си Ментата народен представител. Той видя и " терминиране " на етническия мир и изиска от Бойко Борисов, посредством регионалния шеф в Стара Загора, да спре решението за смяна на турските имена на над 830 местности. Цонев не се съгласи, че спекулира с тематиката " етнически мир ".
Веселинов разяснява и, че " Обединени патриоти " поддържат дейностите на премиера Бойко Борисов в отхвърли му да одобри македонския президент Георге Иванов. Депутатът дефинира Иванов като " последната метастаза " от ръководство, което настройвало Македония против всички нейни съседи с претенциите си за " древност ". Веселинов подлага на критика и президента Румен Радев, че е приел да има среща с Иванов, откакто македонският президент в последния миг изискал среща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР