Предложеният от Христо Иванов от „Демократична България“ проект за решение

...
Предложеният от Христо Иванов от „Демократична България“ проект за решение
Коментари Харесай

Френското предложение за РСМ – на дневен ред в Комисията по външни работи на НС

Предложеният от Христо Иванов от „Демократична България“ план за решение за РСМ в Комисията по външна политика на Народното събрание беше признат с 11 гласа.

Проекти за решения за започване на договаряния на югозападната ни съседка с Европейския съюз, свързани с така наречен френско предложение, бяха импортирани в парламентарната комисия от Движение за права и свободи, ГЕРБ и „Демократична България“.  И трите плана предвиждаха предоставяне на зелена светлина за започване на договарянията на РСМ за присъединение към Европейски Съюз. 

Междувременно министър председателят на Северна Македония разгласи, че предлагането на френското председателство е недопустимо за Скопие.

На съвещанието на  Външната комисия през днешния ден участва и външният министър в оставка  Теодора Генчовска, която беше изслушана от депутатите.  Тя показа 40-минутен доклад  за постигнатия прогрес в връзките сред двете страни и след това дава отговор на въпроси. „България има стратегически интерес от присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, само че то не би трябвало да бъде в ущърб на българския народен интерес“ – това съобщи министър Генчовска по време на чуването.


До него се стигна откакто поредно бяха отхвърлени предложенията на „Възраждане“ за отсрочване на съвещанието и на „Има подобен народ“ – за отменяне на чуването на външния министър.

Отхвърлянето на предлагането на френското председателство от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски след срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел провокира спор сред депутатите по време на съвещанието.

Току-що македонците обезсмислиха това, което тук обсъждаме, съобщи ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов:

„В това, което по този начин или другояче оферират французите, казусът с езика е оставен да виси във въздуха – на нас ни се дава право да кажем, че не сме съгласни, те споделят пък, че има македонски език и че останалите страни могат да си подписват с тях контракти на македонски език,… който те настояват, че е македонски. Но македонците преди малко отрязаха това френско предложение.

Министър Генчовска подсети, че така наречен френско предложение важи до края на френското председателство, което изтича в края на юни: „Не мога да подсигурявам какво ще предложи Чешкото председателство“, означи тя.

Представителите на ръководещата коалиция също се разминаха в позициите си. Депутатът от Политическа партия Борислав Антонов настоя за бързо решение: „И в случай че би трябвало, минута безмълвие да бъде взета и всичките и да вземем вярното решение“.

От Българска социалистическа партия също приканиха да не се бърза. Проф. Георги Михайлов разяснява :

„Бързи решения? За къде бързаме ние? Вие чухте ли македонския президент какво отношение има към въпроса? Чухте ли отсрещната страна, та ние сме се разбързали тук да се поклоним на някаква сцена и да се представим за европейци – някои от нас, желая да кажа, някои от нас… Моля Ви се, стойте до нацията си! Всички тук в тази зала “.

Проектите за решения за предоставяне на зелена светлина на започване на договарянията на РСМ за присъединение към Европейски Съюз – от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Демократична България: 

Документът на Движение за права и свободи е импортиран още нощес, за което разгласи водачът на партията Мустафа Карадайъ след вота на съмнение, свалил държавното управление на Кирил Петков. Документът на Движението се споделя „Проекторешение обвързвано с одобряването на оферти от Френското председателство план на Преговорна рамка за договаряния за участие в Европейски Съюз на районен съд Македония и Албания“.

Документът на ГЕРБ се споделя „Проект за деяние на Министерски съвет за утвърждение на плана за Преговорна рамка и плана за умозаключение на съвета на Европейски Съюз за европейската интеграция на районен съд Македония“. Проекторешението е импортирано тази заран.

Френското предложение се състои от три самостоятелни детайла, които единствено в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, напомня БГНЕС.

Агенцията показва, че първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни споделя че тематиката „двустранни връзки Скопие-София“ ще бъде част от преговорния развой. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, основен документ – двустранен протокол, който е напълно артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е в действителност „пътната карта“ с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това ние да вдигнем ветото.

В началото на разискването на плановете всъщност Има Такъв Народ и „Възраждане“ споделиха, че не поддържат нито един от тя х, тъй като не пазят националния интерес. Българска социалистическа партия се въздържа . От ГЕРБ и Движение за права и свободи предложиха да се създаде общо решение, което на следващия ден да влезе в дневния ред
По-рано през днешния ден разискването на френското предложение по проблема „Северна Македония“ стана причина част от политическите обединения да не се записват в пленарната зала на Народното събрание.Вчерашното съвещание на Външната комисия в Народното събрание се провали, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи, „Възраждане“ и Има Такъв Народ не се включиха и нямаше кворум. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР