Предложеният бюджет е реалистичен. В тази обстановка не могат да

...
Предложеният бюджет е реалистичен. В тази обстановка не могат да
Коментари Харесай

Милен Велчев попита: До колко е разумно увеличаването на пенсиите и учителските заплати?

" Предложеният бюджет е реален. В тази конюнктура не могат да се чакат смели промени и такива няма заложени. Планиран е бюджетен недостиг в границите на 3%. Според мен би трябвало да е покрай нулата. Българска социалистическа партия по този начин или другояче излизат на протести, какво друго да вършат. Дефицитът ни приближава до еврозоната и разрешава да запазим стабилността на държавните финанси “

Това сподели пред bTV някогашният финансов министър Милен Велчев.

" Не виждам ограничения в региона на приходите. Какво вършим с понижената ставка на Данък добавена стойност за случайно определени сектори и артикули и по кое време най-сетне ще признаем, че пандемията е свършила, а краткотрайните понижения ще бъдат отстранени “, открои той.

" Бюджетът планува нарастване на пенсиите, други обществени заплащания, заплатите на учители. Възниква въпросът до каква степен е рационално тези заплащания да се усилват с тези темпове, генерирайки 3% недостиг “, изясни Велчев.

" Огромната част от тези пари съставляват недовзети вземания от Топлоелектрическа централа " София “ и други сдружения. На всички е ясно, че когато газът нараства с десетки проценти, а топлофикационните услуги не нарастват, се генерира голям недостиг в Топлоелектрическа централа " София “, който не може да бъде заплатен към " Булгаргаз “. Тези пари не са влезнали в " Булгаргаз “ и БЕХ, тъй като Топлофикация няма по какъв начин да заплати. Ако с инспекции са вадят милиарди, да вършим всяка седмица “, изясни някогашният финансов министър.

" Не споделям, че всички сметки са чисти до стотинка, само че не мисля, че може един милиард по този начин да изчезне “.

Шеф на Българска народна банка и еврозоната

" Шефът на Българска народна банка е значим, тъй като това е един от главните регулаторни органи. Кой е началник на Българска народна банка не е толкоз значимо, колкото в Румъния или Полша. Ние поради валутния ръб не водим политика. Ролята на Българска народна банка се свежда до контрол, само че това е значим регулатор “.

Българска народна банка има своята роля в доказването, че сме подготвени за еврозоната. Тя може както да издърпа колата, когато има подозрение за критерия за инфлация, или с избрана бездейност или протест може да попречи на влизането в еврозоната “, акцентира Велчев.

Политическата непоклатимост

" Правителството не е стабилно във връзка с 4-годишен мандат. Очаквам да се схванат първоначално и най-малко след локалните избори да продължи това ръководство. Струва ми се, че ГЕРБ е в мощната позиция, бъдейки способни да се коалират в едната или другата посока. Картите са в тях и тях зависи бъдещето на кабинета “, разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР