Предложеният бизнес план на „Водоснабдяване и канализация” ООД в Монтана

...
Предложеният бизнес план на „Водоснабдяване и канализация” ООД в Монтана
Коментари Харесай

Вдигат цената на водата и в Монтана, ето с колко поскъпва

Предложеният бизнес проект на „ Водоснабдяване и канализация” ООД в Монтана планува през настоящата 2022 година комплексната цена за ВиК услуги (доставяне на вода, отклоняване и филтриране на отпадъчни води за битови потребители) да нарасне от 3.115 лв/м3 с Данък добавена стойност до 3.834 лв/м3 с Данък добавена стойност. Предлаганата цена за 2022 година е под равнището на обществената търпимост за област Монтана.
През идващите години от регулаторния интервал се планува комплексната цена да доближи оптималния предел на обществена търпимост за област Монтана. През интервала на бизнес проекта сдружението възнамерява да влага в обществени ВиК активи общо 4 299 хиляди лева, което е забележителен растеж по отношение на заложените капиталови равнища в контракта с Асоциация по ВиК-Монтана в размер на 2 420 хиляди лева Предвижда се равнището на загуби на вода в действително изражения (м3/км мрежа/ден) да намалее със 17.4% от 22.57 до 18.65 м3/км/д. Дружеството е заложило усъвършенстване на разноските за снабдяване на електрическа енергия за софтуерни потребности посредством потребление на лични възобновими източници за произвеждане на електрическа енергия в услугите снабдяване на вода и филтриране на отпадъчни води.
През интервала на бизнес проекта се предвижда качеството на питейните и отпадъчни води да бъде в сходство с регулаторните условия.
От страна на Комисията на извършеното публично разискване бе напомнено, че повече от 10 години Комисията ползва неизменен метод при установяване на равнището на обществена търпимост на цените на ВиК услугите. Още през 2016 година регулаторът извърши изчерпателен разбор на проблемите със обществената търпимост и предложи на изпълнителната и законодателна власт редица промени в нормативната уредба, които към днешна дата не са факт. В допълнение беше посочено, че в оповестения за публично разискване през 2020 година от Министерство на регионалното развитие план на нов Закон за водоснабдяване и канализация не се предвиждаха промени както в условията за метода на пресмятане на обществената търпимост, по този начин и във връзка с опцията за водни помощи за обществено слаби семейства.
„ Регулаторът ще поддържа операторите за предприемането на всички ограничения, в това число и за вложения за повишение на успеваемостта на ръководството на активите. В това отношение добър образец са проектите на ВиК-Монтана да влага в съоръжения за лично произвеждане на електрическа сила “, сподели ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.
Той прикани управленията на сдруженията да проучат опита на други ВиК оператори в страната, за което Комисията е подготвена да окаже нужното подпомагане.
„ Регулаторът е подготвен да окаже всякаква поддръжка като даде на операторите всички осъществени разбори, които ще ги подкрепят за решение на настоящи и дълготрайни проблеми, в това число и за отражението на вложенията в инфраструктурни планове върху намаляването на загубите “, акцентира Станислав Тодоров.
В рамките на идващите 14 дни всички заинтригувани страни могат да показват писмени мнения по отчетите и плановете на решения за бизнес проектите на „ ВиК Паничище “ ЕООД в Сапарева баня и „ Водоснабдяване и канализация” ООД в Монтана за новия регулаторен интервал 2022-2026 година
Решенията за одобрение на бизнес проектите на двете ВиК сдружения Комисията ще одобри на съвещания на 19 май.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР