Предложения за новата академична година качени за обществено обсъжданеПоскъпва обучението

...
Предложения за новата академична година качени за обществено обсъжданеПоскъпва обучението
Коментари Харесай

Университети вдигат таксите с 20 на сто

Предложения за новата академична година качени за публично разискване
Поскъпва образованието по педагогичен, филантропични, обществени, естествени, механически, икономически и правни науки

Право - 900 лева, Изкуства - 1450 лева

Средно 20 на 100 по-високи семестриални такси за идната академична година плануват част от университетите у нас. Това е залегнало в план за решение на държавното управление, оповестен за публично разискване.

По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование, прецизираха от просветното министерство.

Поскъпването за идната академична година - 2023/2024, касае главно студентите, които се образоват в специалностите от областите “Педагогически науки ”, “Хуманитарни науки ”, “Социални, икономически и правни науки ”, “Природни науки ”, “Технически науки ” и “Здравеопазване ”, показаха от МОН.

Справка на “Труд news ” сподели, че тази година Великотърновският университет, да вземем за пример, е измежду ВУЗ-овете, които още веднъж подвигат таксите. Ръстът там е приблизително 15%. От 660 на 740 лева се подвигат парите за “Педагогика ” и “Педагогика на образованието по... ”. Така стои ситуацията и при “Философия ”, “Филология ”, “Администрация и ръководство ” и други От 760 лева таксата за “Право ” става 840 лева, както и за “Науки за земята ”, “Математика ” и “Информационни и компютърни технологии ”. Увеличение има и при другите предлагани специалности.

В Югозападния университет “Неофит Рилски ” образованието по “Педагогика ” ще коства със 100 лева от горната страна - от 750 лева то става 850 лева В Русенския специалността също нараства - от 690 лева на 780 лева В ТУ-София също има дребен растеж - от 630 на 670 лева Там се подвигат и таксите по други специалонсти като “Метаматика ”, “Компютърни науки ” и други, сочат данните в оферти план.

Така за специалностите от област “Педагогически науки ” междинният размер на таксата у нас идната година се обрисува да бъде 780 лева, за “Хуманитарни науки ” - 750 лева, за “Социални, икономически и правни науки ” - 900 лева

Студентите в специалностите от областите “Природни науки ”, “Математика и информатика ” и “Технически науки ” ще заплащат приблизително 870 лева, тези от “Аграрни науки и ветеринарна медицина ” - 1000 лева, “Здравеопазване и спорт ” - 1100 лева, “Изкуства ” - 1450 лева

Среден размер 

 
100 лева разлика за година
18 предпазени специалности

 



Средният размер на годишната такса за образование в държавни висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева. Това е със 100 лв. по-мако от актуалната, когато студентите заплащат приблизително 1150 лева Таксата за кандидатстването обаче се резервира и остава 50 лв..

Годишната такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения ще е приблизително 1300 лева За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

Студентите в осем професионални посоки и 18 предпазени специалности са освободени от такси, напомнят от МОН. Професионалните посоки са “Педагогика на образованието по... ”, “Религия и теология ”, “Математика ”, “Физически науки ”, “Химически науки ”, “Химични технологии ”, “Енергетика ”, “Материали и материалознание ”.

Съвет на ректорите в Пловдив

 
Събират оферти за бюджет на 40 ВУЗ-а
Време за нова тактика



 

Съветът на ректорите се събра на съвещание в Пловдив.

Решение по какъв начин да бъде уредено финансирането на неизследователските университети у нас търси Съветът на ректорите. На съвещание в Пловдив, на което участва и просветният министър проф. Сашо Пенов, ръководителите на ВУЗ-ове разискваха настоящия модел на финансиране и разновидности за оптимизацията му, тъй че 40 университета, които нямат статут на научноизследователски и за тях не са планувани пари по Плана за възобновяване и резистентност, да имат опция за по-добър бюджет.

Идеи като това дали да се прибегне до консорциуми, сливания, основаване на лиги и други ще събира Съветът.

По време на визитата си в Пловдив министър Пенов означи, че настава време за нова цялостна тактика за висшето обучение с вероятности и за проучвателен, и за приложни университети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР