Предложените промени в правилата за търговия с електрическата енергия от

...
Предложените промени в правилата за търговия с електрическата енергия от
Коментари Харесай

Експерти подкрепиха новите правила на КЕВР за търговия с електрическа енергия

Предложените промени в разпоредбите за търговия с електрическата сила от КЕВР се поддържат от специалисти, само че би трябвало да има предварителни проби, както и тяхното въвеждане да не е от 1-ви април . Това стана ясно по време на публично разискване сред КЕВР и заинтригувани по плана специалисти, съобщи БГНЕС.

С направения план от КЕВР се цели основаването на механизъм за пресмятане на разноските за балансиране на координаторите на балансиращи групи във всеки интервал на сетълмент, статус на контролиране, позиция на небаланса (излишък/недостиг) и посоката на заплащане сред самостоятелния метафоричен оператор и координаторите. Цели се и да се основат предпоставки за присъединяване на операторите на затворени електроразпределителни мрежи и на операторите на уреди за предпазване на електрическа сила на електроенергийните пазари, с което да се подсигурява, че тези нови участници ще бъдат равнопоставени с останалите търговски участници и ще могат пълноценно и дейно да реализират активността си съгласно техните специфики.

Адвокат Георги Тошев от Института за развиване и ръководство на ресурсите (ИРУР), посочи, че не са ясни резултатите от въвеждането на 15 минутният сетълмент. „ Има риск от изкуствено повишение на цените, би трябвало да се види по какъв начин ще повлияе то върху тях, плюс това няма и данни от измерването. Ние би трябвало да създадем методиката, тъй че да може да бъде употребена от крайния консуматор в рецесия ", съобщи адв. Тошев.

„ Ние поддържаме смяна на образуването на цените на балансираща сила. Бих посъветвал КЕВР да намерения за цената на доставчика на последна инстанция. Очаквам новият механизъм за остатък на цените да докара до по –малко потребление на регулиращи мощности ". Това съобщи и представител на Националната електрическа копания.

„ Предложените три групи измерения са нужни . Приветствам напъните на КЕВР за изработването на нова методика за ценообразуването. Предлага се тази методика да влезе от 1-ви април, за нас трябват проби обаче преди този момент ". Това съобщи и Зорница Генова от Електрохолд.

„ За интервал от към 3 месеца желаеме да получаваме резултати от сетълмента по всеки негов интервал . Независимият метафоричен оператор ползва методика за балансиране, по която се дефинира цената за балансиране, при което резултатите се дават ежеседмично. Подобно използване на регламента не видяхме да бъде отразено в разпоредбите ", това акцентира Красимир Живашки, изпълнителен секретар на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ).

„ Смятаме, че би трябвало да се обясни какво ще се случи с пределните цени, дали ще останат в този си тип. Уреждането на достъп до данни за образуване на цените на балансиране също би трябвало да се обиден. Останалите оферти ще ги предоставим документално ". Това съобщи и Ивайло Найденов, изпълнителен шеф на „ Българската федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК).

„ Ние имаме оферти по отношение на образуването на цените на балансиращия пазар, които ще изпратим документално. За в този момент предлагаме методиката да се вкара от 1-ви юли, тъй като 1-ви април е прекомерно къс период, с цел да можем в дълбочина да създадем нужните симулации по отношение на новата методика ". Това съобщи и Миглена Русинова, ръководител на Българската фотоволтаична асоциация.

Хидроенергийната асоциация, показана от Теофана Григорова, също изрази поддръжка за направените механизми и съобщи, че ще даде всичките си оферти документално.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР