Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече

...
Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Промените в Конституцията целят в България да има повече свобода, справедливост и сигурност

Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече независимост, повече правдивост, повече сигурност. Съгласете се, че това са съществени предпоставки за едно благоденстващо общество. Това съобщи Надежда Йорданов от парламентарната група на ПП-ДБ по време на разискванията по отношение на обсъжданите промени в Конституцията на страната, съобщи кореспондент на “Фокус "

“Днес още веднъж слагаме на спор оферти за промени на Българската конституция, които ще очертаят бъдещето развиване на страната ни, и това не е пресилено ", съобщи Йорданова. 

“В центъра на целия този спор, на напъните, които слагаме, е укрепването на независимостта на съда, тъй като точно съществуването на самостоятелен съд в една демократична страна е гаранцията за правдивост, сигурност и независимост ", добави тя.

“Как ще реализираме гарантиране на повече самостоятелност на съда?

На първо място, като разделим съществуващия кадрови орган на правосъдната система. Отделим Висш правосъден съвет, който да се занимава с кадровите въпроси единствено на съдиите, и той да бъде структуриран по метод, по който съдии, избирани от съдии, да имат болшинство. Да бъде понижена публичната квота, избирана от Народното събрание във Висшия правосъден съвет, тъй че да се подсигурява в кадровия орган, който взема кадровите решения за назначение, повишение, пренасяне, освобождение на съдии, да няма непропорционално политическо внимание. 

Предвиждаме Народното събрание да не може да избира настоящи съдии, прокурори и следователи тогава, когато образува надлежно парламентарен орган ", изясни националният представител. 

Много добре чухме рецензиите върху част от наредбите, които предложихме и ще създадем старания изборът на Народното събрание в надлежно както Съдийския съвет, по този начин и в Прокурорския, да бъдат самостоятелни, да не са настоящи политици и да бъдат партийно неутрални. 

Относно измененията в прокуратурата тя съобщи следното: “Това е един от проблемите, които вземат решение този законопроект, който беше изключително забележим в последните няколко години, а точно един свръховластен основен прокурор, мощно централизирана прокуратура и прокуратура, която се меси в доста сфери на публичния живот ".

Йорданова счита, че промените в правосъдната власт ще понижат въздействието на обвинител номер едно. 

“Да се понижат пълномощията по този начин, че те да бъдат съсредоточени главно в наказателното произвеждане. Главният прокурор да не бъде свръховластен, а Прокурорският съвет, който ще се занимава с кадровите въпроси на прокурорите и следователите, в него да има превес публичната квота ", сподели тя. 

Според нея тези промени няма да доведат до доминиране на политическото в правосъдната власт. Йорданова увери, че хората, които ще заемат длъжностите в реформираните структури ще бъдат общественици, които имат само експертен профил. 

В частта за института на служебния кабинет - тя счита, че Народното събрание не би трябвало да прекратява активността си за два месеца и би трябвало управлява служебните държавни управления по-ефективно. 

“Настоящата Конституция планува при положение на предварителни избори България да бъде два месеца без настоящ парламент. В ръцете на президента да бъде съсредоточена голяма власт. Тези недостатъци прозират, че обстоятелството, че България е парламентарна република. Ние сме предложили даже да има предварителни избори,парламентът да продължи да работи и единствено да не заседава по време на предизборната акция

В това обезпокоително време България, като парламентарна република, не може да остава без настоящ парламент за толкоз дълго време ", сподели тя. 

Според нея по този метод служебното държавно управление няма да бъде безотговорно, а ще се преценява с Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР