Предложениетото за свикване на референдум беше отхвърлено от Народното събрание

...
Предложениетото за свикване на референдум беше отхвърлено от Народното събрание
Коментари Харесай

Възраждане внася жалба в Конституционния съд заради референдума

Предложениетото за привикване на референдум беше отхвърлено от Народното събрание в петък. По-рано през днешния ден президентът Румен Радев също разяснява тематиката и изясни, че няма по какъв начин да насрочи дата за референдум, тъй като има решение на Народното събрание.

Първо ние ще зададем въпроса дали решението, което в петък беше взето, на процедура съставлява приемане или отменяне на референдума или е нито едното, нито другото, уточни Костадинов по отношение на идната тъжба до Конституционен съд. На последващо място ще зададем въпроса, който в действителност трябваше да бъде заложен от нашите съперници - дава отговор ли нашият въпрос на референдума на Конституцията и на условията на закона, означи той. И в случай че се окаже, че дава отговор, Народното събрание би трябвало да прегласува решението и по-късно към този момент да отидем на референдум, добави Костадинов. По думите му оттук нататък към този момент всичко остава в ръцете на Конституционния съд.

" За наша огромна изненада и отчаяние президентът отхвърли да извърши закона, по сходство на това, което направиха от ръководещото болшинство - " Продължаваме промяната-Демократична България ", Движение за права и свободи и ГЕРБ, разяснява Костадинов. Той уточни, че думите на Радев, че въпреки всичко българските политици би трябвало да се съобразят с мнението на тези повече от половин милион души, които са подписали подписката за привикване на този референдум, не са успокоение. Според Костадинов в тази обстановка българският президент е имал цялостното право да свика референдум и, с цел да може да оправдае свикването му, да сезира Конституционен съд, който взема решение като последна инстанция дали един въпрос е легален или не.

Нашите съперници неведнъж обявиха в хода на полемиките в пленарната зала и в правната комисия, че въпросът е противозаконен, само че по този начин и не съумяха да ни обяснят тъкмо кой интернационален контракт и кой тъкмо член нарушаваме, разяснява той.

От " Възраждане " нямаме желание да спрем битката за опазване на българския лев, съобщи още Костадин Костадинов.

Според Конституцията Конституционният съд работи по самодейност минимум на една пета от народните представители (48 депутати), президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основния прокурор. Парламентарната група на " Възраждане " е от 37 народни представители. Предложението за производство на референдум за опазване на българския лев обаче беше подкрепено в зала и от " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР