Предложението на ГЕРБ за промяна на националния празник от 3

...
Предложението на ГЕРБ за промяна на националния празник от 3
Коментари Харесай

Депутатите оставиха 3-ти март, отхвърлиха 24-ти май за национален празник

Предложението на ГЕРБ за смяна на националния празник от 3 март на 24 май не беше подкрепено от Народното събрание. " За " гласоподаваха единствено 77 от народните представители, измежду които 53-ма народни представители от ГЕРБ, 10 от Движение за права и свободи, един от Политическа партия и четирима от Демократична България. Въздържаха се 63-ма депутати, с двама по-малко бяха " срещу ".

Припомняме, че предишния петък от ГЕРБ-СДС предложиха 3-ти март да бъде заменен с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Радомир Чолаков от обединението тогава беше безапелационен в изявлението си, че 3-и март е празник на признателност към Русия. Депутатът попита реторично за какво по време на честванията паралелно до българския трибагредник би трябвало да се веят и съветски флагове.
" Аз знам, че желаете гордо да носите американските флагове. А в случай че не беше Трети март - какво щяхме да вършим на 24-ти май. Ако не бяха руснаците, 24-ти май нямаше изобщо да съществува”, уточни в петък Иван Петков от Българска социалистическа партия. „ Точно противоположното ", отвърна Тома Биков и добави: " Ако нямаше 24-ти май, нямаше да има 3-ти март. Вие очевидно сте артикул на слабата просветителна система”. От " столетницата " нападнаха ГЕРБ-СДС, че за тях даже по-подходяща дата била 4-ти юли, с цел да могат да развяват американски флагове.

От трибуната се намеси и Костадин Костадинов от " Възраждане ": " Много е нечистоплътно да се опълчват българските празници. Не можем сега да разясняваме кой е по-по-най в националните празници”. Хасан Адемов от Движение за права и свободи пък съобщи, че по проблемите с историята има Исторически факултет и Българска академия на науките. Той предложи Народното събрание да се занимава с политически тематики.

 glasuvane-pracnik.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР