Предложението на ГЕРБ от вчера променя приоритетите, набелязани преди 9

...
Предложението на ГЕРБ от вчера променя приоритетите, набелязани преди 9
Коментари Харесай

Николай Денков: Предложението на ГЕРБ променя приоритетите, не приемаме това

„ Предложението на ГЕРБ от през вчерашния ден трансформира целите, набелязани преди 9 месеца. Вместо да продължим с напъните за промени, фокусът се слага върху министерски кресла и битка за постове ”. Това съобщи министър председателят Николай Денков първоначално на правителственото заседание в сряда.

„ Не одобряваме такава замяна на целите. Нека да осъществим дилемите, по този начин както са сложени преди 9 месеца. Едва откакто извървим набелязания път за битка с корупцията и промяна в правосъдната система в идващите няколко месеца, сме подготвени да обсъдим с ГЕРБ по какъв начин да продължим напред ”, съобщи Денков.

Преди това той сподели, че това ръководство е било основано, „ с цел да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода ”.

„ Това договорихме, това записахме в управническата и законодателната стратегия и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това държавно управление е битката с корупцията и правосъдна промяна ”, сподели Денков.

Той акцентира, че за последните 9 месеца е реализирано доста - изменена е Конституцията и Закона за Антикорупционната комисия, въведен е надзор върху действията на основния прокурор. 

„ Подготвихме промени на законите, свързани с Висш съдебен съвет, тъй че да осигурим самостоятелност от политическа интервенция върху правосъдната система. Но това не е задоволително. За да има правдивост, а не „ бухалки ”, би трябвало да довършим задачата. Предстои избор на състава на Антикорупционната комисия, състава на Висшия правосъден съвет и на основни регулатори. Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото демонстрираха на всички, че правораздаването ни е превърнато в борса, че вместо да се борят с престъпността, проведени групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред „ необятно затворените очи ” на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа храброст да създадем идващите стъпки, както са набелязани в управническата и законодателната стратегия, върху които е формирано това държавно управление ”, сподели Денков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР