Предложението на Булгаргаз за увеличение на цената се случва в

...
Предложението на Булгаргаз за увеличение на цената се случва в
Коментари Харесай

Чака ни по-скъп газ

" Предложението на " Булгаргаз " за нарастване на цената се случва в миг на съществено напрежение на пазарите в резултат на войната. Всички съставените елементи са доста над 40%. Добрата вест в тази ситуация е, че след последната седмица цените се успокоиха доста ".

Това съобщи през вчерашния ден пред БТВ министърът на енергетиката Александър Николов по отношение на прогнозата на " Булгаргаз " за фрапантно повишаване на синьото гориво през май.

Държавният газов снабдител пресметна, че цената на природния газ през май би трябвало да е 157,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или 80,65 евро по фиксинга на Българска народна банка. Това съставлява нарастване с 38,7% по отношение на сегашната цена на синьото гориво от 113,73 лева за мегаватчас. Прогнозна за цена от над 157 лева обаче е формирана на база на ценообразуващите съставни елементи към 11 март 2022 година, а окончателното заявление за одобряване на цената ще бъде импортирано на 1 май с борсовите котировки за целия месец април.

" Вероятно е да има нарастване на цената на газа, само че е необичайно, че никой не означи напъните, които поставиха " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", разяснява Николов като уточни последното нарастване от 3,5% за март. Според него в случай че войната в Украйна завърши, напълно разумно е цените да се върнат на естествените равнища.

Министърът увери, че при нужда ще бъдат подхванати обезщетителни механизми за битовите консуматори през идващия отоплителен сезон. Такава помощ за промишлеността обаче не се планува. По думите му потреблението на България на природен газ не е толкоз висока и производството на електрическа енергия не е толкоз подвластна от синьото гориво.

Инициирани са диалози за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. " Доставката на полутечен газ изисква разбор на всички прилежащи страни към нас ", сподели Николов. По думите му страната ни има благоприятни условия за различни доставки.

Министърът повтори обещаното от шефа на КЕВР, че откакто падне мораториумът не се чака да се покачат сметките ни за ток на битовите консуматори.

Преговори с " Газпром " - след края на войната

В момента не се водят договаряния с " Газпром " за новите дълготрайни контракти, " тъй като човешкият живот е по-голям " и се води война, а и в тази обстановка не може да се приказва за по-добри условия, това става в спокойна обстановка, съобщи министър Александър Николов. Преговори може да стартират през втората половина на годината и то единствено в случай че няма война, безапелационен е Николов.

Междувременно представителят на съветската държавна газова компания Сергей Куприянов заяви през вчерашния ден, представен от ТАСС и Ройтерс, че " Газпром " продължава доставките на газ за Европа през Украйна в същия размер.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР