Предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев ще е

...
Предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев ще е
Коментари Харесай

Освобождаване на главния прокурор Гешев като първи приоритет на Мария Габриел среща масова подкрепа

Предложение за освобождение на основния прокурор Иван Гешев ще е първото нещо на кабинета на Мари Габриел, разгласи самата тя на среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание.

 

Мотивът - поради уронване престижа на правосъдната власт. Заявлението ѝ среща поддръжката на Движение за права и свободи, на Има Такъв Народ, на Демократична България и на " Възраждане "

 

" В светлината на събитията от последните седмици първото, което ще направи министър на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе във Висшия правосъден съвет искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на правосъдната власт ",каза Габриел в четвъртък сутринта при представянето на кандидатурата й пред парлъментарната група на ГЕРБ.

 

Веднага по-късно Карадайъ изрази утвърждение на концепцията за внасяне на предвожение във Висш съдебен съвет за премахване на Гешев: " Добра е концепцията, тъй като сега има основано напрежение. Виждаме го в обществото и това напрежение би трябвало да бъде преодоляно ", разяснява Карадайъ в коридорите на Народното събрание. 

 

Идеята на ГЕРБ за отстраняването на Гешев е безусловно неочакван ход, който идва две години след огромните митинги с искане за оставка на Гешев. Явно за доста малко време основният прокурор съумя да обърне всички против себе си след така наречен атентат против него. Разследването на гърмежа се оказа компрометирано, а Гешев бе нападнат и от заместника си Борислав Сарафов, който го упрекна, че се е намесил в хода на производството, изпращайки персонално на мястото израелски специалист.

Засега Висшият правосъден съвет, който би трябвало да реагира на сходни изказвания,  мълчи. Гешев е в Съединени американски щати и също не е коментирал тематиката.

 

 Карадайъ напомни, че Движение за права и свободи са разписали законопроект за промени в Конституцията и че са подготвени да чуят идеите на всички останали партии, тъй като нямат задоволително депутати, за да го внесат в деловодството.

 

" Гешев към този момент евентуално е непоносим и за тези сили, които до неотдавна го крепяха на поста, разяснява Христо Иванов.

И добави: Много е значимо да сме сигурни, че не става дума просто за освобождение на един човек, който е достигнал своята полза от дълго време. Защото, в случай че на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква основна смяна. Пример давам. Въпросът е каква е концепцията на госпожа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, Висш съдебен съвет и цялата система, която прави допустима освен Гешев, само че и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя концепциите на ГЕРБ и госпожа Габриел за промените ", акцентира съпредседателят на Демократична България. 

 

Този консенсус наподобява предрешава въпроса какво ще направи Висш съдебен съвет, на който ще се падне задачата да гласоподава за освобождението на Гешев.

" Експертът по национална сигурност " - създателят на " Лев инс " Алексей Петров, съобщи (в изявление за БНР), че Иван Гешев би трябвало да се отдръпна от позицията, която заема, до привършване на следствието, а най-добре да се отдръпна въобще. В някакъв смисъл думите на Петров прозвучаха като предложение, на което не може да се откаже: " Това отдръпване ми се коства, че би отпушило страната в извънредно доста посоки, даже стратегически. В тази обстановка страната е длъжна да му помогне - да му откри друга подобаваща работа ", споделя някогашната барета и някогашен консултант в ДАНС, за който е известно, че има " общо минало " с Бойко Борисов.

 

Същата теза отбрани и  доцент Наталия Киселова. В изявление пред бТВ от вторник тя разгласи, че основният прокурор Иван Гешев би трябвало да се отдръпна от длъжността си, до момента в който трае следствието на случая с колата му, с цел да не се основава подозрение в обективността на производството. Киселова се базира на изказването на зам. основния прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов пред Българска телеграфна агенция, че Гешев, който е пострадал в случая, е наредил наличието на местопроизшествието на прословутия израелски специалист, дошъл два часа по-рано у нас, от чието име бяха направени мненията за разрушителен гърмеж, целящ да убие точно Гешев, който се е избавил по знамение.

" Има проблем, когато участник или пострадал подрежда какви да са следствените дейности ", разяснява Киселова, съгласно която и етичната комисия на Висшия правосъден съвет, и прокурорската му гилдия би трябвало да се занимаят с казуса.

 

Министърът на правосъдието Крум Зарков има всички учредения още веднъж да сезира Висшия правосъден съвет за държанието на Иван Гешев и да изиска отстраняването му за уронване на престижа на правосъдната власт с дейностите си. Това, в действителност, е предлагането и на Мария Габриел.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР