Предложение на кмета на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов (Демократична

...
Предложение на кмета на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов (Демократична
Коментари Харесай

БСП-София срещу кмета на Лозенец заради паметник на съветсия воин

Предложение на кмета на столичния регион „ Лозенец “ Константин Павлов ( " Демократична България " ) за пренасяне на монументи и статуи, свързани със Съветската войска, провокира остра реакция от страна на БСП-София.

В писмо до кмета Йорданка Фандъкова Павлов предлага на мястото на Паметника на руския боец – костница в градина " Черни връх ", намираща се по протежението на булеварда, сред ул. " Йоан Екзарх " и ул. " Червена стена ", да бъде изработен парк " Анна Политковская” – „ в памет на един от най-смелите гласове в актуалната публицистика, име, трансформирало се в знак на свободното слово и устрема към народна власт ".

" Наличните сега на това място (терен със статут на обществена общинска собственост) релефи от бял мрамор и бронзовата статуя, изобразяваща двама руски бойци в пердах, да бъдат преместени, като бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство ", написа Павлов. Според него, в случай че на мястото бъдат открити тленни остатъци, прахът или костите би трябвало да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат препогребани " съгласно филантропичното право на почтено заравяне ".

Кметът на „ Лозенец “ предлага още преоформянето на Моста на дружбата (наричан още Мост " Граф Игнатиев " ), намиращ се на кръстовището на булевардите " Драган Цанков " и " Евлоги и Христо Георгиеви ". Според него от там би трябвало да бъдат преместени " унизителните скулптурни групи представляващи двойки, в които българският участник е в очебийно подчинено състояние ". И за тях той счита, че би трябвало да отидат в Музея на социалистическото изкуство.

" Част от тази самодейност да бъде и възвръщането на обичайното име на моста като Самоковски мост. Така ще бъде допустимо да се пристъпи и към разискване на възвръщането на историческото име на днешната ул. " Граф Игнатиев " като " Самоковска ", счита Павлов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР