Предложената от правителството съдебна реформа е имитация с политически ефект,

...
Предложената от правителството съдебна реформа е имитация с политически ефект,
Коментари Харесай

Граждански организации: Реформата е имитация, Данаил Кирилов да си ходи

Предложената от държавното управление правосъдна промяна е реплика с политически резултат, а не вземане предвид с рекомендациите на Венецианската комисия. Това се споделя в общо отворено писмо на шест профилирани организации в региона на върховенството на закона – " Антикорупционен фонд ", " Български юристи за правата на индивида ", " Български институт за правни начинания ", " Български хелзинкски комитет ", Фондация " Институт за пазарна стопанска система " и " Програма достъп до информация ". Те упорстват за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Организациите желаят от премиера Бойко Борисов да инициира правосъдна промяна, която да обезпечи независимостта на съда и отчетността на основния прокурор. Те припомнят, че България би трябвало да извърши рекомендациите на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за обезпечаване на господство на закона в страната.

В края на предходната седмица българското държавно управление излезе с план за основаване на фигурата на " самостоятелен " основен прокурор, който да може да проверява недосегаемия сега основен прокурор. Управляващите пренебрегнаха изцяло рекомендациите на Венецианската комисия за осъществяване на цялостна институционална промяна, с цел да основат ефикасен механизъм за отчетност на основния прокурор.

Министерският съвет пренебрегва и правния съвет на Венецианската, че първо би трябвало да се желае пояснение на конституцията.

Гражданските организации споделят, че препоръчаният от правосъдния министър законопроект е не просто " правно несъвършен, само че и искрено несъобразен на негативното мнение на Венецианската комисия по отношение на в началото показания ѝ различен законопроект ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР