Предлагат нови правилата, по които ще могат да бъдат разполагани

...
Предлагат нови правилата, по които ще могат да бъдат разполагани
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за палатките и кемперите на диво

Предлагат нови разпоредбите, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие отвън категоризираните къмпинги , оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Те са избрани в план на Наредба за изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона " А " и в зона " Б " според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, която би трябвало да бъде издадена от министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма.

С проектонаредбата се дефинират както допустимите места за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани, по този начин и разпоредбите за устройването им , използването им и престоя в тях , според условията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да се обособяват в поземлени парцели или в елементи от тях, благосъстоятелност на страната, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в аграрни земи, както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии, без смяна на предназначението им. Специално за земеделските земи, местата за палатки, кемпери или каравани могат да са единствено в земи, които са трайно необработваеми и които не се отдават чартърен или аренда . Те не могат да попадат в рамките на предпазени територии с категория резерват, естествена забележителност, поддържан резерват и предпазена околност.

Местата за краткотрайно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма . В тях с изключение на палатки, кемпери и каравани, могат да се слагат единствено архитектурни детайли за обслужване на отдиха и туризма без комерсиално предопределение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, осведомителни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не съставляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Обособените места ще би трябвало да имат обезпечени транспортен достъп, защита, портативни химически тоалетни и сметоизвозване.

Предвижда се обособяването на местата за краткотрайно разполагане на палатки , кемпери или каравани да се позволява със заповед от кмета на общината за период до 3 години във времевия интервал от 1 май до 30 септември .

Проектът на наредбата може да бъде открит в секция " Проекти на нормативни актове " на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и в Портала за публични съвещания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР