Предлагат безплатна жълта зона Зафир ЗарковОграничаването на колите в центъра

...
Предлагат безплатна жълта зона Зафир ЗарковОграничаването на колите в центъра
Коментари Харесай

Ограничават колите в центъра на София

Предлагат безвъзмездна жълта зона
 Зафир Зарков Зафир Зарков
Ограничаването на колите в центъра на София е съществена цел на градската администрация. С плана на проект за устойчива градска подвижност с небосвод до 2035 година специалистите от “Инфрамобилплан ” оферират на общината да се направи пешеходна зона част от бул. “Цар Освободител ”, изясни пред “Труд ” общинският консултант Зафир Зарков.

Целта на мярката е да се ограничи директния трафик през центъра на града, като се прекъсне пътя на колите, и те да минават по кръговете на града. Експертите оферират бул. „ Цар Освободител ” да се затвори след ул. “Раковска ” – от “Орлов Мост ” към Народното събрание, само че още не са конкретизирали концепциите си. Друго предложение е да се затвори пресечната точка на бул. “Дондуков ” и бул. “Цар Освободител ”. Важно е всички тези хрумвания да бъдат необятно комуникирани с жителите, добави Зарков

Планът обгръща политики по всички типове превоз и ще бъде гласуван от СОС. Предлага се и ограничение на доставките за магазините от камиони единствено с Евро 5 и 6.

Експертите оферират и паркирането да нарастне в платените зони, запълнени на над 85%, което не е несъмнено че съветниците ще одобряват. Логиката е, че в случай че зоната е толкоз цялостна, значи цената е ниска и не води до това по-малко коли да влизат в центъра. В останалите региони на града се планува въвеждане на жълта зона, където паркирането ще е гратис. Идеята е да бъдат обособени и разчертани паркоместата и пътна полиция да реализира надзор дали се паркира вярно. Ще се строят буферни паркинги на бул. „ Монтевидео ”, бул. “Ботевградско шосе ”, кв. „ Надежда ”, кв. “Люлин ” под метростанция “Сливница ”. Ще бъде завършен и този на бул. „ В. Левски ”.

Отделно във към този момент признатия отчет с разказани в него ограничения за чист въздух е планувана рестрикция за старите коли и по-специално за тези, които са с по-ниски екологични стандарти от Евро 5 или Евро 6. При продължаващо с дни замърсяване на въздуха и прогноза за такова, те няма да бъдат допускани в центъра. Предстоят законодателни промени с цел да се реализира контролът по мярката. Зарков заяви и че до края на годината афишират социална поръчка за зарядни станции за електрически автомобили. Има и предложение да се вкара зелена зона сред бул. “Шипченски проход ”, ул. “Л. Стоянов ”, бул. “Цариградско шосе ” и бул. “М. Еминеску ”. Според Зарков това не е удачно, тъй като въвеждането й мощно ще редуцира паркоместата на живущите в региона и е належащо да бъде комуникирано още веднъж с тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР